Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 14
2.847 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 17
2.350 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 12
1.957 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 15
1.952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 1
1.814 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 5
1.749 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 3
1.663 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 13
1.640 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 7
1.518 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 9
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Feodor Dostoievski si Ispasirea pedepsei

 
 
 
 
 
Adaugat de dobre 18.05.2015  Adauga la favorite 1.693 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Feodor Mihailovici Dostoievski (Oeaop Mnxánnobnu Aoctoébcknn, Fyodor Dostoyevsky Sunet asculta, n. 30 octombrie 1821 (S.N. 11 noiembrie) – d. 28 ianuarie 1881 (S.N. 9 februarie), St. Petersburg, Rusia) a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, operele sale avand un efect profund si de durata asupra literaturii, filozofiei, psihologiei si teologiei secolului al XX-lea.

Cele mai cunoscute creatii ale sale sunt cele patru mari romane, Crima si pedeapsa, Idiotul, Fratii Karamazov si Demonii, precum si nuvela Insemnari din subterana.

In total, opera sa numara unsprezece romane, trei nuvele[2], saptesprezece povestiri precum si numeroase alte lucrari. S-a facut de asemenea remarcat si pentru activitatea de jurnalist.

Dostoievski s-a nascut in Moscova si a facut cunostinta cu literatura de la o varsta frageda, prin intermediul basmelor si legendelor scrise de autori rusi si straini. Si-a pierdut mama in 1837, cand avea numai 15 ani, si a intrat la Institutul de Inginerie Militara Nikolaiev din Sankt Petersburg la insistentele unui tata autoritar.

Dupa absolvire, a lucrat ca inginer proiectant, dar obisnuia sa traduca carti pentru a-si suplimenta fondurile. In 1846 are un succes urias cu primul sau roman, Oameni sarmani, si se face remarcat de criticul si filozoful Vissarion Belinski.

A fost condamnat in 1849 la patru ani de munca silnica in Siberia, din cauza implicarii intr-un grup de liberali utopisti, numit Cercul Petrasevski. Atacurile sale de epilepsie s-au instaurat pe fondul unor chinuitoare si continue tensiuni psihologice: o executie simulata, apoi niste ani grei de detentie, in care a fost terorizat de comportamentul samavolnic al maiorului Krivtov.

Ispasirea pedepsei a insemnat pentru scriitor si o revelatie in plan spiritual: redescoperirea ortodoxismului. Dupa eliberare, a fost obligat sa se inroleze ca soldat, iar apoi a lucrat ca scriitor si jurnalist.

A intreprins mai multe calatorii in Europa si a dezvoltat o dependenta pentru jocurile de noroc care l-a aruncat in bratele saraciei. Pentru o vreme, a trebuit sa se umileasca imprumutand bani de la cunostinte sau amanetand bunuri, dar in cele din urma a devenit faimos datorita cartilor sale.

Spre sfarsitul vietii a locuit la Sankt Petersburg si a avut o orientare conservatoare, nationalist-ortodoxa si pro-tarista.

Ziarul Jurnalul unui scriitor pe care l-a scris si editat prin forte proprii, i-a consolidat imaginea de corifeu al lumii cultural-politice ruse.

Importanta sa in literatura universala este de prim rang: Dostoievski a reprezentat o influenta principala pentru scriitori si ganditori ca Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Sigmund Freud, Jean-Paul Sartre sau Albert Camus.

Universul sau literar reflecta criza sociala si spirituala a Rusiei Tariste din secolul al XIX-lea, inchipuind ciocniri polifonice [5] intre personaje originale si paradoxale, marcate de un profund psihologism si tragism, aflate intr-o permanenta si pasionanta cautare a armoniei sociale si umane.

Dostoievski s-a specializat in analiza starilor patologice ale mintii (nebunia, crima sau suicidul), precum si in explorarea unor procese extreme ca auto-distrugerea, umilirea, dominatia tiranica, furia ucigasa.

Personajele sale intruchipeaza adesea constiinte fracturate, chinuite de povara libertatii spiritului, incertitudinea existentei lui Dumnezeu, nihilism si dominatia raului.

Prin ele, Dostoievski isi demonstreaza talentul de observator extraordinar al psihologiei umane si al realitatilor politice si religioase dintr-o Rusie aflata in procesul de modernizare.

De multe ori lucrarile sale sunt considerate profetice, deoarece au anticipat comportamentul revolutionarilor bolsevici, precum si efectul unor curente socioeconomice si geopolitice specifice secolului al XX-lea: progresivism, socialism, nihilism.

Dostoievski este si precursorul unor idei moderne in literatura si filozofie. Se considera ca ar fi parintele existentialismului, in special datorita nuvelei Insemnari din subterana, descrisa de Walter Kaufmann ca „cea mai buna uvertura pentru existentialism scrisa vreodata[10]".

Dostoievski este, alaturi de Tolstoi, unul din principalii scriitori ce au apartinut varstei de aur a literaturii ruse (1820-1880) si unul din cei mai reprezentativi pentru cultura Rusiei si a Europei ortodoxe. Berdiaev marturiseste: « [...] culmile literaturii ruse sunt Tolstoi si Dostoievski. In ei nu este nimic renascentist. Ei se frang in chinuri religioase, cauta mantuirea. Este o caracteristica a rusilor. »

Cartile lui Dostoievski sunt traduse si comentate in 170 de limbi din intreaga lume[; dupa ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru si filme celebre.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.