Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Orwell se rasuceste in mormant
162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Bacovia
1.074 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9/11 prin ochii lui George W. Bush
517 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George GEORGESCU
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui George Muller, ocrotitorul orfanilor
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constitutia SUA, adnotata de George Washington
920 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Westinghouse: Viata Unui Idol American
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craniu si Oase-societate secreta
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talharul strazilor crude: Povestea lui George Muller
101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

George Orwell

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 02.04.2015  Adauga la favorite 981 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Eric Arthur Blair s-a nascut la data de 25 iunie 1903, in orasul Motihari, capitala statului Bihar din India de astazi (fosta provincie Bengal in timpurile colonialismului britanic din India), fiind al doilea copil al lui Richard Walmesley Blair (un functionar din administratia engleza din India - in domeniul opiului) si al sotiei sale, Ida Mabel Limonzin, fiica unui comerciant de ceai.

In anul 1904 s-a mutat impreuna cu mama si sora lui in Anglia, studiind in perioada 1917 - 1921 la Colegiul Eton, o foarte buna universitate engleza, si publicand in diferite reviste ale colegiului. La un an dupa absolvire s-a angajat in cadrul Politiei Imperiale Indiene (in Birmania), perioada pe care o va povesti in romanul Zile birmaneze (1934).

Dupa ce a lucrat in Franta avand profesii foarte diferite, s-a intors in Anglia si a deschis un magazin satesc. Sub pseudonimul George Orwell, a scris articole pentru ziare si apoi, in prima sa carte Fluierand a paguba prin Paris si Londra (Down and Out in Paris and London) (1933), si-a descris experienta de scriitor de stanga. Aceasta este o relatare emotionanta si mai ales comica a celor cativa ani de saracie autoimpusa pe care i-a trait dupa ce s-a intors in Europa.

A scris apoi alte trei romane, Zile birmaneze (Burmese Days, 1934), Fiica unui cleric (A Clergyman's Daughter, 1935) si Keep the Aspidistra Flying (1936).

In anul 1936 lui Orwell i s-a comandat de catre Victor Gollancz un documentar asupra somajului din Nordul Angliei pentru editura engleza Left Book Club. Drumul catre Wigan Pier (The Road to Wigan Pier), o proza de tip reportaj despre viata la limita saraciei a minerilor dintr-un orasel din Lancashire, l-a consacrat pe Orwell drept unul dintre cei mai mari reporteri si scriitori din Marea Britanie.

Ca tendinte politice, Orwell a manifestat in permanenta o simpatie fata de cei de centru-stanga, fara a imbratisa insa ideologia comunista, pe care o si critica intr-o forma cat se poate de radicala in fabula politica Ferma animalelor si in romanul O mie noua sute optzeci si patru.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.