Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pablo Picasso - Visul
817 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femeia plangatoare -Pablo Picasso
42 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Guernica de pictorul spaniol Pablo Picasso.
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari picturi din lume - S01 EP04 -Picasso
18 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso: O colectie de 855 de lucrari
574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raiders of the Lost Art | Episode 4
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Yousuf Karsh
562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  .„Dora Maar cu pisica"
10 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Femeile din Alger
14 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso
1.534 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Pablo Picasso

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.02.2015  Adauga la favorite 1.742 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascut in Malaga (Spania) pe 25 octombrie 1881, Pablo Picasso este fiul lui Don Jose Ruiz y Blanco, pictor si profesor de arta, si al Mariei Picasso y Lopez. Picasso a pictat primul sau tablou in ulei la varsta de 8 ani. Incurajat de tatal sau, a studiat la Guarda in La Coruna si apoi la Scoala de Arte Plastice din Barcelona. La Expozitia de Arte Plastice si Industrie din Barcelona, isi prezinta si el tabloul intitulat Prima Comuniune. Desi nu este premiat, este omagiat de un mare jurnal al vremii.

In 1900, Picasso viziteaza Parisul pentru prima data impreuna cu prietenul sau Casagemas. Aici descopera lucrarile lui Toulouse-Lautrec, ale lui Cezanne, Degas si Gauguin. In Franta si Spania incep sa se vanda unele dintre picturile sale. Tabloul sau Ultimele momente (care mai tarziu va fi acoperit de alta panza, Viata) a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris. In anul urmator, artistul decide sa renunte la numele tatalui sau (Ruiz Blanco) in favoarea celui al mamei sale, cunoscut acum lumii intregi.

In 1902, Casagemas se sinucide, iar Picasso, foarte atins de acest eveniment, picteaza mai multe portrete ale prietenului sau, care inaugureaza perioada albastra. Pictorul se instaleaza in aterlierul lui Casagemas din Paris.
Perioada Albastra (1901-1903) si Perioada Roz (1905-1906)
Perioada de timp cuprinsa intre 1901 si 1903 este denumita Perioada Albastra deoarece este culoarea care ii domina panzele. Albastrul este folosit pentru a transcrie viziunea pe care pictorul a avut-o asupra lumii, un amestec de teama de batranete, de saracie si de moarte.

Dupa ce in 1902 revine la Barcelona, Picasso se muta definitiv la Paris in 1904. Se indragosteste de Fernande Olivier, ceea ce ii va lumina oarecum panzele. Se intereseaza de lumea circului si picteaza arlechini, jongleri si acrobati intr-o nuanta roz, care evoca o anumita melancolie. Aceasta Perioada Roz se incheie in 1906, cand Picasso incepe sa creeze picturi mult mai geometrice.
Nasterea unei miscari: Cubismul (1906 - 1914)
Cand implineste 25 de ani, Picasso isi schimba stilul de a picta. Descompune si reproduce obiectele in forme geometrice simple. Cezanne, arta primitiva africana si sculptura iberica ii vor fi sursa de inspiratie in momentul in care abordeaza cubismul. Tabloul cu care acest nou stil explodeaza in 1907 este Domnisoarele din Avignon. In acelasi an, il cunoaste pe Georges Braque, cu care dezvolta aceste curent al cubismului. Cei doi vor lucra in stransa colaborare.
Pentru a rezolva problema reprezentarii a ceea ce exista in trei dimensiuni pe o suprafata bidimensionala, Braque si Picasso ofera un nou raspuns. Inlocuiesc codurile obisnuite ale culorilor, ale volumului si ale perspectivei printr-un sistem de simboluri geometrice. Vor adauga, intr-o faza ulterioara (cubismul sintetic), folosirea diferitelor materiale (nisip hartie, metal, lemn, tesaturi, carton etc) pentru a nu cadea in arta abstracta. Picasso abandoneaza cubismul in 1915.
Reintoarcerea la clasicism (1916 - 1924)
La cererea lui Cocteau, Picasso creaza decoruri si costume pentru Baletul rusesc al lui Diaghilev. O intalneste pe balerina Olga Koklova, cu care se casatoreste si cu care are un fiu. Artistul revine pentru un timp la arta figurativa si la portretele de familie realiste. Din anii 1920, picturile lui tind spre suprarealism. Picteaza scaldatoare corpolente cu corpurile dezmembrate.
In 1927, in picturile lui Picasso apare o noua femeie. Este amanta lui, Therese Walter, careia ii va face mai multe portrete si sculpturi.
Guernica sau oroarea de razboi
In 1937, atunci cand un razboi civil devasteaza Spania, Picasso este foarte impresionat de bombardarea orasului Guernica. Se decide sa redea tragedia acestui oras, pentru a onora comanda guvernului spaniol pentru Expozitia Universala de la Paris. Prin acest tablou monumental, care este unul dintre cele mai renumite tablouri ale pictorului, Picasso isi exprima furia si rebeliunea. Acesta este primul angajament politic al lui Picasso. Guernica simbolizeaza un oroarea universala a razboiului. In aceasta lupta pentru pace, Picasso picteaza in 1949, magnifica panza Porumbel pentru pace.
In ciuda climatului auster al ocupatiei, creativitatea lui Picasso este de nepotolit. In 1941, scrie o piesa de teatru: "Dorinta prinsa de coada", picteaza lucrari intunecate pe tema nebuniei umane ca "groapa comuna". In 1944, Picasso se alatura Partidului Comunist. Aceasta perioada este iluminata in 1946, cand pictorul se indragostete de Francoise Gilot. Aceasta iubire euforica impreuna cu bucuria eliberarii ii redau pictorului veselia si pofta de viata.
In 1948, artistul se intereseaza de un nou mediu artistic, ceramica. In 1954, o intalneste pe Jacqueline Roque, cu care se casatoreste in 1955, dupa moartea Olgai. Se dedica un timp reinterpretarii lucrarilor marilor maestri, cum ar fi Pranzul pe iarba al lui Manet sau Femei din Alger al lui Delacroix. Picasso se stabileste in 1961 la Mougins impreuna cu Jacqueline Roque. Pictorul moare la 8 aprilie 1973 la varsta de 91 ani in urma unei embolii pulmonare.
Artist proteiforme si prolific (se estimeaza ca a produs mai mult de 30.000 de lucrari), Picasso a revolutionat arta moderna. Pictor, sculptor, gravor si ceramist, geniul sau a fost recunoscut in timpul vietii sale si acum, zeci de muzee din lume ii sunt exclusiv dedicate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.