Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dinastia Plantageneta
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele Atenei antice / Documentar BBC 2015
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Nicolae Iorga
750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele de la Nurnberg
1.097 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petre Tutea - Previziuni despre viitorul romanilor /1990
2.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Razboiul de 100 de ani / partea 3/3
1.176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria nestiuta a mirodeniilor
808 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
07:07
  Cele mai ciudate granite din lume
2.546 vizite - 0 comentarii
adaugat de camil
 
  Titanic:100 de ani de la dezastru - Misterre dezlegate
1.731 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
  Revolutia din Taiping
891 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Magna Carta

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.01.2015  Adauga la favorite 930 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Magna Charta Libertatum (expresie latina; in engleza: „The Great Charter"; in traducere: Marea Carta a Libertatilor; forme scurte „Magna Charta" si „Magna Carta") este un document emis in Anglia in 1215 in timpul domniei regelui Ioan Fara de Tara. Prin aceasta Carta se urmarea ingradirea puterii regelui in scopul eliminarii abuzurilor comise de monarh sau de reprezentantii sai directi, precum si garantarea unui numar de drepturi pentru toti cetatenii. In timp, Magna Carta s-a afirmat ca un element de baza a parlamentarismului englez.
Sfatuiti de Langton, arhiepiscopul de Canterbury,[1] o parte dintre nobilii englezi formeaza o confederatie cu scopul de a obtine reemiterea cartei din timpul lui Henric al II-lea, tatal regelui.

La 6 ianuarie 1215 nobilii se prezinta in fata regelui Ioan, cu ocazia juramantului de vasalitate depus de acesta fata de Scaunul Pontifical, si ii prezinta o petitie ĩn care isi sustin cererile. Acesta cere ragaz de gandire pana la sarbatorile de Paste iar confederatii accepta. In lunile care urmeaza, fiecare tabara isi trimite emisarii pentru a obtine sprijinul Papei,[3] adevaratul suveran al Angliei. Acesta hotaraste sa ĩl sprijine pe rege si cere clericilor englezi sa le refuze rasculatilor sprijinul. Clerul englez nu respinge ordinul papal dar tergiverseaza foarte mult punerea sa in aplicare. Unii clerici ajung sǎ se alieze cu nobilii.

La 27 aprilie 1215 nobilii revin la data indicata de rege si ĩi prezinta din nou acestuia cererile lor. Regele isi dǎ seama ca, daca semneaza Carta, rolul sau va deveni unul decorativ, asa ca refuza negocierile. Confederatii incep imediat insurectia atacand castelul din Northampton si ocupand Bedfordul. La 10 iunie 1215 confederatii pun stapanire pe Londra, dupa negocieri intense cu notabilitatile orasului.

La 15 iunie 1215 regele, ramas aproape fara sprijin, semneaza si aplica Marele Sigiliu pe Carta la Runnymede, un district din comitatul Surrey. Copii ale documentului sunt trimise ĩn ĩntreaga Anglie, atat functionarilor regali de rang superior cat si varfurilor ierarhiei Bisericii Catolice.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.