Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 12
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Fallujah - Irak 2004 / Documentar 60 min
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Parisului - Dezvoltarea unui oras
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul polono-sovietic 1919-1921
1.346 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Parisul - Un oras intemeiat de gali
1.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi - Blocada maritima a flotei germane / 1/2
833 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi - Blocada maritima a flotei germane / 2/2
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Waterloo 1815 / Documentar istoric
2.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La ora 12.00, clopotele din bisericile catolice bat
1.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Clovis I - O victorie miraculoasa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.01.2015  Adauga la favorite 1.290 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascut pe la 465, ca fiu al sefului de trib Childeric si nepot al legendarului Meroveu (cel ce va da numele dinastiei Merovingiene), Clovis avea sa devina la randul sau capetenie la doar 16 ani, o data cu moartea acestuia.

El se va dovedi un conducator curajos si ambitios, reusind sa-i uneasca, pentru prima oara in istorie, pe majoritatea francilor. Dar el nu se multumea cu atat. In 486, a inceput o campanie de cucerire a intregii Galii, luptind impotriva celor ce-si revendicau apartenenta la deja defunctul Imperiu Roman.

Aceasta regiune, ce fusese candva provincia romana Galia, era stapanita de Syagrius, un fost general roman, care, desi sustinea ca domneste in numele Romei, exercita propria sa vointa asupra provinciei. Francii i-au cerut generalului sa se predea, insa acesta a exclamat: „Ha! Francii, condusi de un copil, au venit sa-i infrunte pe romani, stapanii lumi!". Jignit, tanarul rege i-a raspuns cu indrazneala: „Da, un copil, dar copilul asta iti va veni de hac!"

Si intr-adevar, in batalia care a urmat, adolescentul Clovis a obtinut victoria, fapt ce i-a permis sa se proclame „rege al francilor" si sa-si extinda stapanirea asupra intregii regiuni de la nord de fluviul Loire.

Pentru a-si spori influenta, s-a aliat cu ostrogotii, maritandu-si sora, pe Audofleda, cu regele acestora, Teodoric cel Mare. Sfatuit de mai varstnicii sai tovarasi de arme, tanarul rege a inceput apoi, la randul sau, sa caute o sotie potrivita.

Auzind ca la curtea Burgundiei traieste o tanara de o frumusete extraordinara, a trimis petitori, sa o ceara suveranului burgund Gondebaud. Frumoasa fata, pe nume Clotilda, era nepoata regelui si se pare ca acesta ii ucisese parintii, spre a pune mana pe putere.

Gondebaud a refuzat, initial, sa isi dea acceptul pentru casatorie, pentru ca se temea ca, o data ajunsa sotia lui Clovis, Clotilda va cauta sa se razbune. Pe de alta parte, insa, se temea sa-l infrunte pe vijeliosul franc.

Cu inima indoita, el a trimis-o pe Clotilda in regatul francilor. Clovis s-a indragostit pe loc atunci cand a vazut-o pe tanara si se pare ca sentimentul a fost reciproc - cel putin asa sustin cronicarii vremii.

O victorie miraculoasa

Au urmat zece ani in care Clovis a cautat sa-si consolideze creatia, opunandu-se tendintelor anarhice ale sefilor de trib. Succesele obtinute de Clovis au atras insa gelozia vecinilor, triburile germanice ale alemanilor, care au invadat Galia. In primele ciocniri desfasurate, francii au fost infranti si imprastiati. Se parea ca regatul faurit cu migala de Clovis se va destrama, in fata acestui uragan venit dinspre miazanoapte. Atunci s-a produs unul dintre acele evenimente stranii, pe care nici macar istoricii nu le pot explica pe deplin.

Hoardele alemane au fost invinse, intr-un mod miraculos, de catre franci, la Tolbiac, dupa ce Clovis a facut un juramant religios. Trebuie spus ca, pana in momentul respectiv, francii venerau zeii panteonului nordic, si insusi regele lor se credea descendent din zeul Wotan. Sotia lui, Clotilda, imbratisase insa crestinismul si incercase in zadar pana atunci sa-l convinga pe Clovis sa renunte la credinta „desarta" in zei. De asta data, insa, situatia parea atat de periculoasa incat doar o interventie divina l-ar mai fi putut ajuta pe rege sa iasa din ea. Clovis a jurat solemn ca daca ii va invinge pe invadatori, va renunta la paganism si va alege credinta crestina.

In cursul unei batalii crancene, alemanii au fost batuti si insusi regele lor a cazut ucis, fapt ce a starnit panica printre razboinicii sai. Regatul francilor era salvat. Reintors din batalie, Clovis si-a tinut promisiunea si a acceptat botezul crestin, alaturi de luptatorii sai, cerand poporului sa ii urmeze exemplul. Botezul regelui a avut loc in biserica din Reims, pe 26 decembrie 498, fiind oficiat de episcopul Remi. „Pleaca-ti fruntea, mandre Sicambre! Adora ceea ce ai ars, arde ce ai adorat!", a spus episcopul si apoi i-a varat capul in apa inghetata de trei ori, in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh.

Urma a doua parte a ceremoniei, confirmarea ca rege, prin ungerea cu mir a fruntii lui Clovis, de catre episcop, in numele Domnului. In acel moment s-a petrecut din nou un eveniment aflat sub semnul miraculosului si pe care Hincmar, arhiepiscop de Reims, il va descrie astfel: „Cum Remi si Clovis ajungeau la baptisteriu, clericul care ducea mirul a fost oprit de multime, in asa fel incat n-a putut ajunge la cristelnita. La aceasta fantana binecuvantata de vointa divina, lipsea deci marele si sfantul mir. Si cum multimea te impiedica sa intri sau sa iesi din biserica, sfantul pontif, in-dreptandu-si ochii spre cer, a inceput sa se roage, varsand lacrimi. Si deodata, un porumbel mai alb ca zapada a venit in zbor, aducand in cioc un mic vas plin cu marele si sfantul mir, al carui miros suav, mai presus decat cel al tamaiei si al lumanarilor, a uimit pe toti cei care asistau. De cum sfantul pontif lua micul vas, porumbelul disparu".

Mostenirea lui Clovis

Desigur, convertirea la crestinism nu l-a facut pe Clovis sa aiba intotdeauna si o conduita pe masura noii religii. El a ramas un rege crud. Se povesteste ca, inainte de convertirea sa la crestinism, atunci cand Reimsul a fost capturat de trupele sale, soldatii au furat, din biserica orasului mai multe odoare sacre. Episcopul l-a rugat pe rege sa i le inapoieze, dar acesta i-a cerut sa astepte mai intai impartirea prazii, dupa obicei. Pe motiv ca regelui nu i se cuvine, potrivit cutumei, decat a sasea parte din prada, unul dintre soldati a spart vasul inaintea lui, spunandu-i ca n-are decat sa-si ia partea cuvenita.

Clovis a scrasnit din dinti dar a tacut. Dupa ce a devenit crestin, in timp ce inspecta armele soldatilor sai, Clovis a gasit ca sabia celui ce-l infruntase nu era curatata cum se cuvine si imediat a scos toporisca si i-a despicat soldatului capul! Hotarele regatului franc s-au extins in ultimii ani ai domniei lui Clovis atat spre est, cat si spre vest, unde Clovis i-a invins pe vizigoti, in batalia de la Toulouse at Vouille, in 507. Curand, regatul francilor avea sa cuprinda aproape intreg teritoriul Frantei de astazi, zona de nord-est a Spaniei si o mare parte din Germania.

In 511, Clovis a murit, impartind regatul fiilor sai. Dar mostenirea lasata de el nu a dainuit. Cei patru fii - Theuderic (nascut de o concubina a regelui, inainte de casatoria cu Clotilda), Chlodomer, Childebert si Clotar - se vor dovedi niste risipitori si vor crea propriile lor structuri politice, regatele de Reims, Orleans, Paris si Soissons, inaugurand o perioada de dezbinari ce va dura pana la sfarsitul dinastiei Merovingiene. Totusi, exemplul lui Clovis nu va fi uitat si din geniul lui politic si militar isi vor trage seva conducatorii de mai tarziu - Carol Martel si Charlemagne - care vor face din regatul franc principala putere politica si militara a Europei.

GABRIEL TUDOR


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.