Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Colectia Wallace
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Sforzesco, Milano a III-a
1.653 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3-Matematica pentru Bac. Prof. Sorin Radulescu
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARION EICHMANN - ARTA HARTIEI
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hank Gilpin
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doina Botez- Expozitia de pictura-Milazzo, Messina
1.848 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Cls 7 METODE DE SEPARARE ALE SUB. DIN AMESTECURI
484 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  - In interiorul British Museum
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sylva, Carolina de Nord-Muzeul pisicilor
436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Pergamon
698 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Colectia prof. Garabet Avachian

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.01.2015  Adauga la favorite 1.595 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Garabet Avachian (1907-1967) a fost un eminent profesor de vioara la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu" din Bucuresti. Fara indoiala ca acest muzician de talent a descoperit in artele plastice un teritoriu complementar celui muzical, dar nu ar trebui uitat faptul ca pasiunea pentru arta a unit intr-o aspiratie comuna intreg clanul Avachienilor, Beatrice si Hrandt, verii lui Garabet, fiind ei insisi colectionari de prestigiu.

Perioada cind Garabet Avachian a facut cele mai importante achizitii se situeaza intre anii 1950-1967. Locuinta sa din strada Matasari adapostea un numar impresionant de lucrari de pictura romaneasca, obiecte de arta populara romaneasca, piese de arta decorativa si mobilier din Europa occidentala, precum si obiecte de arta orientala, pe care colectionarul intentiona sa le doneze statului, spre a deveni o sursa publica de incantare si educatie estetica. Gindul ii va fi implinit in 1968 de sotia sa, Mariana Sabina Avachian.

Pictura a fost incontestabil domeniul predilect al lui Garabet Avachian. Marea sa pasiune a fost Theodor Pallady, caruia in colectie i se adauga lucrari din creatia lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Abcar Baltazar, Lucian Grigorescu, Dimitrie Ghiata si Alexandru Ciucurencu.

O alta zona de interes a donatiei o constituie colectia de icoane pe sticla, foarte ampla si deosebit de reprezentativa, oferind o imagine revelatoare asupra specificului acestui gen de arta populara romaneasca, a geografiei raspindirii lui, a evolutiilor cunoscute, a diferentierilor stilistice dintre principalele centre de creatie.

Interesant este si ansamblul de piese orientale. Arta orientului indepartat este ilustrata de cateva sculpturi in bronz provenind din China, iar alaturi de acestea mai semnalam un grupaj de vase din bronz si cloisonne si cateva piese de ceramica, sabii cu teci din fildes, xilogravuri policrome si picturi pe matase realizate cu precadere in Japonia.

Arta islamica este ilustrata in colectie de citeva covoare turcesti si caucaziene, precum si de ceramica persana. Frumoase cristaluri de Boemia din veacul al XIX-lea, vase saxone din cositor si piese de mobilier francez completeza colectia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.