Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Culturi exotice – Lhoba – Mustang, Nepal
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cheia mai mica a lui Solomon -
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocul final al lui Justinian
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim,aici a inceput istoria crestinismului
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Profetiile Lui Nostradamus
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeul absent
598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeu care nu a fost acolo
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prima Tarina a Rusiei. iubirea lui Ivan cel Groaznic
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ford Mustang si istoria lui

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2014  Adauga la favorite 1.205 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In anii 60 era inca greu de intrevazut schimbarea care va veni in caracterul masinilor americane. Marile limuzine cromate sclipeau orbitor si defilau maiestuos prin fata admiratorilor. Totusi, un om cu o intuitie geniala a simtit ca tanara generatie rebela de americani nu mai dorea automobilele parintilor. Dupa cum se vede, ideea este exploatata in continuare si dupa 30 de ani.

Lee Iacocca era pe pe atunci vice-presedinte al lui Ford Motor Company si, in ceasta calitate, a sustinut din rasputeri proiectul unui automobil sport deosebit. Silueta simpla, cu mai putin crom pe ornamente decat se obisnuia, cu capota lunga si spatele scurt a fost elaborata de catre departamentul de design al firmei. Lucru mai putin obisnuit pentru un produs tehnic, inginerii au fost pusi in fata caroseriei si li s-a cerut sa gaseasca solutii necesare pentru a face din acel model o masina functionala. Mai tarziu, din cauza manierelor sale neconventionale, Lee Iacocca a fost concediat de Henry Ford II... si, angajat apoi la Chrysler, a reusit o spectaculoasa redresare a firmei, care avea serioase dificultati. Dar sa nu anticipam. Pe data de 17 aprilie 1964 nu mai putin de 29 milioane de telespectatori de pe intreg teritoriul Statelor Unite au putut admira noul Ford Mustang pe micile ecrane. 24 de ore dupa aceea Ford primise deja 22.000 de comenzi. Un dealer de pe coasta de Est ar fi scos la licitatie singurul exemplar pe care il avea la dispozitie. Inca de la lansare Mustang promitea.
Daca stilul remarcabil al masinii a sedus pe loc o gramada de clienti,partea mecanica era punctul discutabil al lui Mustang. Motoarele care puteau echipa automobilul erau un "6 in linie" de 2,7 litri(101CP) si un imens V8 american cu capacitatea de 4,2 litri (164CP). Pana la sfarsitul anului 1964, gama a fost completata cu inca trei variante ale unui mare motor V8 de 4,7 litri, cu puteri de 200,225 si 271 CP. Din pacate puntile si suspensiile, preluate integral din banca de organe de serie a firmei Ford, nu asigurau o tinuta de drum corespunzatoare cu pretentiile spotive ale masinii. Nici cei patru tamburi ai instalatiei de franare nu se puteau achita ireprosabil de sarcina ce le revenea. Pacat, pentru ca sasiul conceput de specialisti de la Ford era usor si rigid, exact cum trebuia. Sa nu uitam, insa, ca Mustang era un automobil de strada, iar in acest domeniu se comporta onorabil. Dar concesiile facute la eficienta partii mecanice au limitat costurile de productie, de unde a rezultat un pret de vanzare deosebit de atraciv:25.000$, adica aproape jumatate din pretul unui Chevrolet Corvette, concurentul direct al Mustang-ului.
Actualul model Mustang este o masina evident sportiva, a carei conceptie are la baza experienta fostei generatii. Ceea ce nu s-a facut atunci, s-a facut mai tarziu. Ford propune in prezent un Mustang cu stil fin, interior bine finisat, dar nu opulent si echipament complet. Ca si in 1964, sunt disponibile doua tipuri motoare, un V6 de 3,8 litri(147CP)si doua variante V8, cu aceeasi capacitate de 5 litri,dar puteri de 218 sau 240 CP. Greutatea sa mare il situeaza definitiv si fara urma de indoiala in categoria masinilor de turism.
Deci "calul salbatic" era salbatic numai in aparenta. Sa fie, oare, acest aspect o slabiciune tipic americana? Industria cinematografica de la Hollywood a produs mii de eroi, adevarati numai in filme. In cateva roluri a fost distribuit si Mustang-ul. Steve McQueen, in filmul "Lt.Bullitt", la bordul unui coupe fastback, a turnat o urmarire ramasa ca referinta in istoria filmelor de actiune. James Bond, intre Aston Martin DB5 si Lotus Esprit, a incercat si el un Ford Mustang. In Franta, la Saint Tropez, un anumit jandarm(Louis de Funes) a amendat-o pe vaduva colonelului, care depasea viteza legala cu un Ford Mustang. Iar in filmul "Un barbat si o femeie", Jean-Louis Trintignant a beneficiat de sprijinul unei terte prezente tot un Mustang. Si o situatie mai putin fictiva :Bill Clinton, viitor presedinte, isi cumparase tot un Mustang decapotabil din 1967.
La Ford, factorii competenti si-au dat seama ca Mustang avea nevoie, pentru a-si sustine cariera, de o imagine sportiva. Astfel, urmarindu-se ameliorarea comportamentului rutier al masinii, in 1965 a fost propus un kit GT, care oferea suspensii imbunatatite, bara antiruliu, directie cu demultiplicare mai scurta si un set de discuri de frana. Cunoscutul preparator al masini de curse Caroll Shelby a prezentat in acelasi an varianta GT350, care dezvolta 306CP. Doi ani mai tarziu, au aparut inca doua versiuni produse de autorul citat:GT500 (340CP) si GT500KR(400CP). Mustang-urile lui Caroll Shelby au reusit sa invinga in campionatul masinilor de turism modificate (NASCAR) in 1965, 1966 si 1967. In Europa, specificul competitiilor nu prea lasa loc unei astfel de masini. Totusi, in 1964 Mustang s-a impus la categoria "Turism"a turului Frantei. Pilotul Jacky Ickx, de asemenea, si-a inceput cariera la Mustang.
Totusi, Ford Mustang s-a aratat a fi un foarte reusit coupe de turism. Succesul sau de proportii confirma fara drept de apel acest lucru. Numai ca "viata sedentara" a avut in timp unele consecinte. Bunaoara, pentru a atrage si alti clienti, in 1968 a fost prezentata o varianta mai luxoasa, mai grea si mai putin sportiva. Stilul caroseiei recurge la unghiuri ascutite, bune sa faca impresie, dat lipsite de rafinamentul stilistic initial. Conform opiniei cunoscatorilor, autenticele Mustang sunt numai cele de dinainte de 1968.

Ford Mustang, masina de referinta a producatorului american, a avut in 1964, anul lansarii, un designer sef, roman. Joe Oros traieste acum in California si are 93 de ani.


Joseph E. Oros. Pentru americani, Joe Oros. Traieste in Santa Barbara, California, si a ajuns la venerabila virsta de 93 de ani. S-a nascut la Cleveland in 1917, parintii sai fiind romani. I-au pus un nume biblic, Iosif, dar pentru ca traiau in America a ramas Joseph.

Pentru cei de la Ford, Oros este o icoana pentru ca el a fost designerul sef al lui Ford Mustang, masina devenita celebra intre timp. Anul trecut s-au implinit 45 de ani de la nasterea lui Mustang, iar invitatul de onoare a fost chiar Joe Oros. A tinut un speach in care si-a reamintit ce a spus echipei sale inainte de a desena Mustangul. "Vreau o masina care sa atraga femeile, pe care, in acelasi timp, barbatii sa si-o doreasca si ei. De fiecare data cind vad un Mustang pe strada, ma simt foarte mindru".

Oros si-a dovedit calitatile artistice inca din scoala primara. Chiar daca cunostintele sale de matematica sau alte materii de stiinta exacta erau indoielnice, el a promovat direct din clasa a 3-a in clasa a 5-a. A lucrat 21 de ani la Ford, timp in care si-a pus amprenta pe multe masini din gama producatorului american, cea mai importanta, in afara Mustangului, fiind si modelul Thunderbird (1955).

In 1975 se pensioneaza, iar in 2001, Betty Thatcher Oros, sotia sa, moare. Joe nu si-a uitat niciodata originile, implicindu-se in activitatile comunitatii romanesti din California. In perioada 1988-1991, el a fost epitropul Bisericii Ortodoxe Romane cu hramul Sfinta Treime, raspunzind de administrarea acesteia

Intrebat care este meseria lui, Oros a spus ca este un artist, sculptor, pictor si designer industrial. Casa sa este plina de picturi si sculpturi, adevarate opere de arta. Si acum lucreaza la un model 3D al Pamintului din vremea colonistilor. A facut un sfert din lucrare. "Sper s-o termin pina mor!".



Ford Mustang a fost lansat in 1964. Acum s-a ajuns la cea de-a 5 generatie. A fost considerata un "pony car", masina ponei. La stadiul de concept era un roadster cu doua scaune, dar Ford Motor Company a realizat pina la urma un coupe cu 4 scaune. Numele de Mustang se trage de la avionul de lupta P-51 Mustang din al doilea razboi mondial. Altii spun ca ideea i-ar fi venit lui Robert J. Egger, angajat al lui Ford, care primise cadou o carte numita "The Mustangs". Modelul a avut mare succes de la inceput. A devenit celebra chiar din luna septembrie a anului1964, atunci cind a fost lansat filmul Goldfinger din seria James Bond


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.