Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lorenzo Ghiberti
903 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lorenzo Lotto partea a II-a
1.922 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea II
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gian Lorenzo Bernini
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imperiul ochiului: magia iluziei: partea 1
27 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea I
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1. Liviu Ciulei Partea 1
1.778 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  3.Liviu Ciulei Partea 3
1.658 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  2.Liviu Ciulei Partea 2
1.587 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  4. Liviu Ciulei Partea 4
1.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Lorenzo Lotto partea I

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.12.2014  Adauga la favorite 1.671 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pictor, desenator si grafician renascentist, autor de scene religioase dar si un admirabil portretist. Aleg ca tablou reprezentativ: Portretul Lucretiei Valier (96x111cm), aflat la National Gallery, Londra. Punct forte: perfectiunea detaliilor si redarea teribila a materialitatii rochiei

.Viata sa este o continua peregrinare: Nascut la Venetia in jurul anului 1480, lucreaza la Treviso in perioada 1503–1506, apoi in regiunea Marche intre 1506 si 1508, ca urmatorii doi ani (1508 - 1510) sa ii petreaca la Roma. O perioada o petrece la Bergamo (1513 - 1525), iar ca pentru un interval mai lung (1525–1549) revine in Venetia. In anul 1549 vine la Ancona, an incepand cu care petrece restul vietii la manastirea din Loreto.
Despre perioada tineretii sale nu exista date exacte. Se pare ca s-a nascut la Venetia in jurul anului 1480. Studiaza la unul din pictorii venetieni Giovanni Bellini sau Alvise Vivarini. Influenta lui Bellini este vizibila in lucrarea Fecioara si Pruncul cu Sf. Gerome din 1506. Totusi in portretele sale si mai ales in lucrarea Alegoria viciului si a virtutii din 1505 se poate remarca stilul naturalist al lui Giorgione. Pe masura maturizarii, stilul lui Lotto a evoluat de la clasicismul lui Giorgione la dramatismul vibrant al lui Correggio.


Prima informatie mai exacta despre artist se refera la anul 1503 cand artistul lucra la Treviso, un oras prosper aflat pe teritoriul Republicii Venetiene. Aici isi dobandeste celebritatea prin portretele si tablourile sale religioase. Sub patronajul episcopului Bernardo de’ Rossi, umanist si protector al picturii, Lotto realizeaza lucrari ca Alegoria virtutii si viciului (1505, Museo di Capodimonte, Napoli) si Sf Gerome in desert (1500 sau 1506, Luvru, Paris). In aceasta din urma, este remarcabil contrastul dintre nuantele stancilor si rosul vestimentatiei sfantului, iar finetea detaliului demonstreaza abilitatile sale de miniaturist.
Picteaza primele sale piese de altar la biserica parohiala St. Cristina al Tiverone (1505) si baptisteriul catedralei din Asolo (1506), picturi care exista si astazi.
In 1508 lucreaza la polipticul din Recanati pentru biserica St. Domenico. Acesta este alcatuit din sase panouri, cea mai valoroasa dintre lucrari fiind portretul Tanar cu felinar (1508, Kunsthistorisches Museum, Viena).
Faima artistului atrage atentia lui Donato Bramante, arhitectul papal, care trecuse pe acolo in pelerinaj. Astfel ca in 1509, Lotto este invitat la Vatican sa participe la la ornamentarea resedintei papei Iulius al II-lea. Frescele pictate aici nu au fost apreciate de papa, deoarece imitau stilul lui Rafael, pe atunci in plina ascensiune, drept urmare cativa ani mai tarziu au fost distruse si acoperite cu alte picturi.
In 1511 lucreaza pentru confreria Buon Gesu din Iesi (provincia Ancona) pictand Coborarea in mormant. La scurt timp, picteaza piese de altar in Recanati, o Schimbare la fata (1512?, Pinacoteca Comunale, Recanati) si fresca St Vincent Ferrer pentru biserica San Domenico.
In perioada 1513 - 1525, artistul locuieste la Bergamo. Aici picteaza un iconostas de mari dimensiuni pentru biserica dominicanilor, apoi executa numeroase comenzi din partea unor familii bogate. De asemenea, a mai lucrat si la ornarea cu mozaic a presbiteriului bisericii Santa Maria Maggiore.
In 1525 se muta la Venetia, unde ramane cinci ani. Desi nu participa la decorarea palatului dogelui, participa activ la viata artistica venetiana, tablourile sale fiind apreciate de persoanele instarite din regiune.
Moartea, in 1531, a pictorului Vincenzo Catena pune problema administrarii mostenirii ramase, fiind infiintata o comisie in acest scop. La propunerea breslei pictorilor, alaturi de Titian, si Lotto devine membru al acestei comisii.
In Venetia, Lotto mai cunoaste pe arhitectul Giovanni dal Coro (care adeseori il va ajuta la executarea ramelor tablourilor), iar la Roma pe sculptorul si arhitectul Jacopo Sansovino, care ulterior vine la Venetia devenind arhitectul oficial al Republicii. Sansovino il ajuta pe Lotto in vanzarea tablourilor create si chiar il sprijina financiar.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.