Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Boala Bowen
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Terapia cu ultrasunete
975 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lasat de fumat - ce tratamente exista?
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fluorit
1.602 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doctorul naturii - Plante pentru scaderea glicemiei
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trombocitoza
1.425 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cinci controale si analize medicale
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce afectiuni poti trata prin terapia cu ozon
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toxoplasmoza
563 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mersul prin apa de mare arde calorii!
804 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ce este "Terapia Bowen"?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.12.2014  Adauga la favorite 1.280 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Spre deosebire de numeroase alte tehnici de manevrare corporala, tehnica Bowen este una dintre cele mai delicate si mai putin invazive, constand intr-un numar minimal de proceduri, care pot fi insusite cu usurinta. Ea induce o stare de relaxare profunda prin atingeri dintre cele mai simple, care, prin caracterul lor unic, antreneaza, insa o reactie concertata, a intregului corp. O sedinta de Bowtech include aplicarea unui numar de doua pana la sase atingeri cu pauze de doua pana la cinci minute intre ele, pauze care au rolul de a permite corpului sa integreze efectele procedurilor aplicate. Procedurile nu necesita dezbracarea pacientului, ci pot fi aplicate prin imbracaminte lejera. Cei mai multi terapeuti Bowen trateaza pacientii in pozitie orizontala, pe paturi de masaj, tratamentul putand, insa fi aplicat si in pozitie stand pe scaun. Terapia Bowen da rezultate intr-o varietate de afectiuni cronice sau cu manifestare acuta. Unele dintre cele mai des intalnite dintre acestea sunt durerile de spate generate de diverse afectiuni ale coloanei, sciatica, dureri de gat si umar, fibromialgie si alte afectiuni complexe care nu raspund la tratementele conventionale. Terapia Bowen permite reeducarea functiilor musculare si a tensiunilor si discomfortului rezultate din posturi defectuoase, printr-o abordare holistica, a intregului organism pe care nu il agreseaza in nici un fel.

Inceputurile: Tom Bowen

Tehnica Bowen consta intr-o suita de proceduri de relaxare aplicate tesuturilor moi si este o tehnica inventata de Tom Bowen care a trait in Geelong, Australia intre anii 1916-1982. Desi nu avea la baza o pregatire intr-un domeniu terapeutic anume, Bowen a dezvoltat aceasta terapie pe cale intuitiva, in urma observarii atente, riguroase a posturii indivizilor si a afectiunilor acestora, creand astfel o metoda unica de tratament, de care aveau sa beneficieze mii de pacienti suferinzi de o varietate intreaga de afectiuni scheleto-musculare si nu numai. Din pacate, metoda sa nu s-a bucurat de recunoastere in randul osteopatilor si chiropracticienilor zilei. In 1973, guvernul de la Victoria a efectuat o statistica a clinicilor care ofereau tratamente alternative, statistica ce a evidentiat faptul ca in clinica deschisa de Tom Bowen erau tratati in medie 13,000 pacienti pe an. Faptul ca de la trecerea sa in nefiinta, tehnica Bowen --cunoscuta in zilele noastre sub denumirea de Bowtech sau terapia Bowen-- se practica pe scara larga pe tot cuprinsul globului, se datoreaza in buna masura eforturilor unuia dintre elevii acestuia, Oswald (Ossie) Rentsch, unul dintre cei sase discipoli ai lui Bowen. Rentsch a documentat observatiile si eforturile intreprinse de Bowen si a pus in 1986 bazele unei scoli de predare a acestei tehnici, pe care a inceput sa o predea impreuna cu sotia sa, Elaine. La ora actuala, Academia de Terapie Bowen infiintata de acestia in Australia a pregatit generatii intregi de absolventi provenind din peste 25 de tari, intre care si Marea Britanie, Statele Unite si Romania.

De-a lungul mai multor ani de observatii intense, Bowen a identificat anumite zone ale corpului cu o mai mare receptivitate la procedurile inventate de el decat altele. Astfel, el a descoperit ca miscari minimale aplicate unei parti a corpului afecteaza organismul in ansamblul sau, exercitand un rol asupra intregii dinamici a acestuia. Nu se stie daca Bowen era sau nu cunoscator al altor tehnici de manipulare, insa multe dintre zonele de aplicare a miscarilor sale corespund cu meridianele cheie din acupunctura si punctele de vindecare din ayurveda, ceea ce explica efectele de ordin energetic pe care terapia Bowen le genereaza. Pacientii care au beneficiat de aceasta terapie descriau adesea senzatiile incercate drept un flux de energie care incepe sa le circule prin corp, senzatii asemanatoare celor declansate de acupunctura sau presopunctura. Observatori care l-au urmarit in clinca sa au remarcat faptul ca Bowen detecta zonele de tensiune sau disfunctii « simtinand » campurile energetice ce inconjoara corpul, abia apoi urmand sa decida unde sa aplice miscarile, cand si pentru ce interval de timp sa le aplice, precum si ce pauze sa lase intre diferitele seturi de miscari. El a dovedit o intelegere profunda a potentialului innascut al organismului uman de autovindecare, precum si a interdependentelor acestuia in plan structural si energetic.
Tom Bowen era un om taciturn si nu a simtit nevoia sa isi documenteze tehnica, nici sa ofere detalii explicite privind modul in care functioneaza aceasta. Prin eforturi sustinute de sistematizare, discipolul sau Rentsch a structurat munca lui Bowen in mai multe seturi de procedee care pot fi deprinse cu usurinta si aplicate individualizat pacientilor, in functie de afectiunile acestora.

Modul de functionare - paradigma proprioceptiei:

Exista mai multe teorii privind mecanismul care asigura eficienta tehnicii Bowen.
Este un lucru cunoscut in randul diversilor terapeuti faptul ca accidentarile sau durerile cronice dau nastere la stari de depresie care afecteaza intregul organism. Acestea pot genera probleme acute, pe termen scurt sau cronice, degenerative. Stressul, de exemplu este un factor responsabil de functionarea in exces a sistemului nervos simpatic, care declanseaza mecanismul de autoaparare al organismului ("lupta sau fugi"). Dincolo de disconfortul fizic cu care se confrunta, pacientii acuza adesea o stare de stress excesiva. Bowtech-ul se bazeaza pe reversul acestui mecanism: sub influenta sistemului nervos parasimpatic, organismul intra intr-o stare de relaxare profunda capabila de autovindecare. In aceasta faza, substantele nutritive si lichidele sunt digerate si asimilate de catre tesuturi iar compusii rezultati in urma metabolismului sunt neutralizati, ceea ce permite celulelor sa se repare si autoregenereze. Multe dintre miscarile de baza din terapia Bowen se aplica asupra ganglionilor sistemului nervos vegetativ. Prin caile proprioceptive, terapia Bowen poate atenua stressul provocat de mecanismul de autoaparare, permitand pacientilor sa intre intr-o stare profunda de relaxare. Terapia Bowen este, astfel capabila nu doar sa accelereze procesul de vindecare a diverse grupe musculare sau tendoane accidentate, ci si sa optimizeze functiile organelor interne si ale tesuturilor. Proprioceptia poate, astfel fi definita drept modalitatea senzoriala prin care creierul percepe orientarea corpului in spatiu. Aceasta anticipeaza miscarea membrelor si a corpului fara a necesita vizionarea acestora. Mecanismul este facilitat de catre terminatiile nervoase din tesuturi (proprioceptori) care, in prezenta stimulilor, transmit din nou informatia la inima si creier.

Terapia Bowen se compune dintr-o suita de "miscari" gentile aplicate tesuturilor moi intr-o asemenea maniera incat prioceptorii localizati la nivelul epidermei, fasciilor musculare, al tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor sa stimuleze retransmisia semnalelor neuronale si a impulsurilor nervoase via sistemul nervos periferic (ce inerveaza membrele si organele interne) catre sistemul nervos central (creier si sira spinarii). Semnale sunt inregistrate in regiuni ale creierului precum cerebelul si cortexul, care retransmit, la randul lor semnalele neuronale care influenteaza efectul de contractie-relaxare a fibrelor musculare in zonele in care sunt aplicate miscarile, precum si tesuturile adiacente. Intre caile proprioceptive specifice asupra carora exercita influenta terapia Bowen se numara activarea mecanoreceptorilor, fusurilor neuromusculare, a organelor tendinoase Golgi, a arcurilor spinale reflexe si reflexelor monosinaptice. Patru sunt etapele care se diferentiaza in cadrul procedurii Bowtech: contactul cu pielea, intinderea pielii in directia contrara miscarii, activarea si rularea tesuturilor. Atingerea usoara a epidermei, urmata de activarea zonei prin intinderea pielii si a fasciilor stimuleaza celulele nervoase proprioceptive cunoscute sub denumirea de corpusculii (mecanoreceptorii) Meissner si Pacini, care mediaza simtul tactil. Aplicarea miscarii exercita in mod direct o presiune asupra fusurilor neuromusculare si organelor tendinoase Golgi. Odata ce terapeutul prinde intre degete muschiul sau tendonul, se transmite un semnal multidimensional coloanei vertebrale prin intermediul terminatiilor nervoase, semnal care stimuleaza reflexele spinale si creierul. Anumite miscari Bowen se aplica in pozitie indoita, ceea ce amplifica semnalele proprioceptive prin compresia terminatiilor Ruffini (mecanoreceptorii), care la randul lor pun in relatie diferentele de presiune si dispunerea articulatiilor cu zonele corepondente din creier. Multe dintre miscarile Bowen se aplica fie la baza, fie in punctele de insertie sau in adancimea fasciei musculare, acolo unde sunt localizate celulele fusiforme si organele tendinoase Golgi, pentru a fi stimulate mecanismele care produc reflexele spinale. Aceasta reactie are drept efect o modificare subtila, insa dinamica a lungimii fibrei musculare, nu doar in punctul in care s-a actionat, ci si in interiorul muschilor dermatomului corespunzator si al cailor de transmisie ale arculului reflex spinal corespunzator. Aceasta explica caracterul minimalist al terapiei Bowen --in cadrul unei sedinte se aplica doar cateva miscari-- precum si capacitatea ei de a induce reactii simultane de relaxare in diverse zone ale corpului.

Prin uzura, ca urmare a accidentarilor sau durerilor cronice, corpul uman stocheaza un volum urias de tensiuni pe care le percepe drept manifestari normale de adaptare. Miscarile Bowen neutralizeaza cu finete starile de tensiune musculare sau de la nivelul tendoanelor si relaxeaza tesuturile invecinate, ceea ce contribuie la imbunatatirea mobilitatii si a unei functionalitati optime. Actionand prin stimulare proprioceptiva, miscarile Bowen pot interveni cu succes in corectarea disfunctiilor motorii si a diverse patternuri musculare si la nivelul tendoanelor care contribuie la posturile defectuoase.

Efectele fasciilor

Fiecare miscare Bowen se aplica la nivelul fasciilor superficiale. Fasciile joaca un rol important in mentinearea integritatii structurale a corpului. Potrivit lui Thomas Myers, LMT, autorul studiului Anatomyc Trains (Meridianele fasciilor musculare) restrictiile fasciale pot afecta profund postura corporala precum si starea generala de sanatate. Ca urmare a accidentarilor sau inflamatiilor, fasciile pot suferi contracturi sau se pot chiar lipi intre ele. Aceste fenomene fac sa creasca riscul aparitiei de cicatrici la nivelul tesuturilor si au drept efect limitarea mobilitatii in tesuturile adiacente. In momentul in care se exercita presiune asupra tesutului, aceasta modifica incarcatura electrica si nivelul fluidelor din interiorul tesuturilor. Astfel, intinderile gentile precum si presiunea exercitata in cadrul procedurilor Bowen influenteaza potentialul piezoelectric al matricii fasciale lichido-cristaline, ceea ce are drept rezultat eliberarea contracturilor si intensificarea circulatiei in zonele afectate.

Nociceptia si durerea

Durerea reprezinta o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu vatamare propriu-zisa sau potentiala a tesutului. Perceptia durerii de catre organism este mediata de semnale transmise de senzori receptori specializati denumiti nociceptori. Prin complexitatea lor, miscarile aplicate in terapia Bowen modifica intensitatea semnalelor care transmit durerea de la nociceptori la creier prin caile de transmisie neuronala, contribuind astfel la diminuarea reactivitatii la aceste senzatii. Multi pacienti semnaleaza astfel o ameliolare semnificativa a simptomelor dureroase in urma sedintelor de Bowtech.

Importanta pauzelor

Bowen si-a dat seama de faptul ca organismul are nevoie de timp pentru a raspunde semnalelor neoronale specifice antrenate de miscarile pe care le aplica. El era de principiul ca intre doua seturi de miscari trebuie lasata o pauza de cel putin doua minute. Nu se stie exact cum a ajuns Bowen sa stabileasca durata pauzelor dintre proceduri, insa osteopatul american Lawrence Jones, initiatorul Tehnicii Tensiune Contratensiune, a coroborat prin cercetarile sale teoria lui Bowen privind pauzele. Jones a demonstrat, astfel prin intermediul evaluarilor electromielografice (EMG) ca tesutul muscular are nevoie de pana la 90 de secunde pentru a se relaxa, odata ce au fost stimulati proprioceptorii si reflexele de autovindecare. In cadrul unei sedinte Bowen, terapeutul lasa, asadar pauze de aproximativ doua minute intre miscari pentru a permite corpului pacientului sa integreze raspunsul neuronal la fiecare miscare aplicata. Din punctul de vedere al terapeutului, daca sunt aplicate corect, cu delicatete, procedurile Bowen nu solicita prea mult terapeutul, fara a incumba nici un risc de accidentare sau deformari profesionale. Pauzele obligatorii dintre proceduri permit terapeutului sa isi mentina "impamantarea", reducand la minim riscul de "absorptie" de catre acesta a efectelor emotionale si a problemelor de sanatate ale pacientului, care contribuie la efectul de "epuizare" al unor terapeuti. Pauzele la care se recurge in terapia Bowen au de asemenea rolul de a incuraja pacientul sa isi "asculte" propriile reactii ale corpului. Durata unei sedinte este intre 20-45 minute, interval care permite de asemenea flexibilitate in programarea simultana a mai multor pacienti. Dupa o sedinta initiala pacientii sunt programati in interval de o saptamana si continua pana la disparitia definitiva a simptomelor. Majoritatea raspund favorabil inca din primele doua sedinte .

Importanta terapiei prin miscare

Gratie capacitatii sale de a induce in corp o stare de relaxare profunda, terapia Bowen reprezinta o modalitate valoroasa de a mentine starea de sanatate a tuturor acelora care inteleg sa faca un efort in sensul pastrarii starii de bine si al confruntarii constructive cu problemele de sanatate. Multi dintre pacientii care nu sufera de o afectiune anume sau dintre cei vindecati aleg, astfel sa continue terapia Bowen sub forma unor sedinte periodice de intretinere, ei constientizand faptul ca sunt marcati de oboseala, stressul cotidian, predispusi eventual la insomnii sau un somn neodihnitor s.a.m.d. sau datorita senzatiei de revenire a unui simptom vechi ca urmare a reluarii unei posturi sau a unei habitudini defectuoase. Tehnica Bowen incurajeaza recurgerea la sedinte periodice care sa preintampine instalarea problemelor majore de sanatate.

Terapia Bowen poate fi practicata in diverse medii si spatii de lucru, in clinici, statiuni balneoclimaterice, centre sportive, birouri etc, oriunde este nevoie de relaxare si contracararea stressului, tensiunilor sau a durerii. Ea nu prezinta nici un fel de risc la femeile insarcinate, nou nascuti, copii, bolnavi cronici, varstnici, existand chiar si o forma de terapie Bowen destinata animalelor de companie. Multi dintre pacientii Bowen apreciaza drept valoros sprijinul pe care terapia Bowen il ofera in traversarea unor etape dificile din punct de vedere emotional, reechilibrarea de ordin hormonal, combaterea migrenelor cronice, a afectiunilor reumatice etc. Miscarile Bowen reseteaza sistemul nervos al pacientilor pe care ii pune intr-o stare de rezonanta, racordandu-i la mecanismul de autovindecare si functionare optima de care dispunem fiecare. Dupa cum spunea Bowen insusi, "terapia Bowen aminteste organismului ca starea de urgenta a fost depasita cu bine


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.