Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Zidul Berlinului - O parte a Cortinei de Fier
1.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Zidul Berlinului / Germania (1961-1989)
1.393 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Zidul Plangerii-Israel
1.544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia Berlinului - martie,aprilie 1945
5.236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masacrul din Piata Tienanmen din 1989
1.124 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  22 dec.1989. Cazimir Ionescu - un moment de reculegere
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  1/2.Adio, Tovarasi! - "Victoria" - Episodul 1
1.435 vizite - 0 comentarii
adaugat de madam
 
  Povestea destramarii lumii sovietice / Documentar 60 min
1.486 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  SUA - Eoropa si Razboiul Rece
1.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Editura Compania va anunta o carte Eveniment
1.230 vizite - 0 comentarii
adaugat de buster
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Zidul Berlinului - Parte a Cortinei de Fier (1962-1989)

 
 
 
 
 
Adaugat de alecu 09.11.2014  Adauga la favorite 1.322 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Zidul Berlinului (in limba germana: Berliner Mauer), un simbol al Razboiului Rece, a fost construit, initial, pe 13 august 1961 si a fost demolat in saptamanile de dupa 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscuta parte a frontierelor RDG-ului.

Conceputa de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobata de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana timp de aproape 28 de ani.

A fost construit in perioada postbelica, (perioada in care Germania a fost divizata), in efortul de a stopa consecintele scurgerii de forta de munca si pierderilor economice asociate cu migratia zilnica a unui mare numar de profesionisti si lucratori calificati intre Est si Vest. Existenta timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scaderea semnificativa a emigratiei (evadati - "Republikflucht" in germana): de la 2,5 milioane, in perioada 1949 – 1962, la numai 5.000 - intre 1962 si 1989.

Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Rasariteana si pentru blocul comunist ca un tot.

Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afisat in lumea occidentala, in special dupa impuscarea, intens mediatizata de mass media occidentale, a catorva evadati. Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noualea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus, in cele din urma, la demonstratii de masa si caderea guvernului comunist.

In momentul cand a fost dat publicitatii, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialitatilor est-germane care permitea trecerea libera a frontierei, mase uriase de est-berlinezi s-au apropiat de zid si, in cele din urma, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, intr-o atmosfera sarbatoreasca, cu multimea din Berlinul Occidental.

Dupa cateva saptamani, Zidul a fost, in cele din urma, distrus in totalitate, caderea acestei bariere fiind primul pas catre reunificarea Germaniei, care a fost incheiata, in mod oficial, pe 3 octombrie 1990.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.