Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palatul Versailles - Biblioteca si camerele... secrete
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 1
1.766 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 4
1.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 2
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 3
1.289 vizite - 0 comentarii
adaugat de balas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 8
1.571 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 6
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 5
1.380 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Palatul Versailles: Visul unui Rege / Episod 7
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Versailles, marire si decadere / Episod 1
1.295 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Versailles, minunea rRegelui Soare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.11.2014  Adauga la favorite 1.110 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Palat in stil baroc, Versailles a fost construit in localitatea omonima situata la 17 kilometri de Paris. Regele Ludovic al XIV-lea, „regele Soare", a decis sa-l construiasca in anul 1661, in jurul micului pavilion de vanatoare a lui Ludovic al XIII-lea. Uriasa cladire adapostea circa 1.000 de curteni si 4.000 de servitori. In 1682, ajunsese sa gazduiasca 20.000 de oameni. Palatul a fost creat pe parcursul a 50 de ani de cei mai renumiti artisti ai vremii: arhitectii Louis le Vau, Jules Hardouin-Mansart, decoratorul de interioare, Andre Le Brun, si designerul gradinilor, Andre Le Notre. Palatul fost principala resedinta a regilor francezi si resedinta guvernamentala intre 1682-1789. In 1979, a fost invadat de revolutionari care l-au capturat pe regele Ludovic al XVI-lea si pe regina Maria Antoaneta. In timpul revolutiei, mobilierul a fost vandut, picturile duse la Luvru si palatul a fost abandonat. In 1837, a fost transformat in muzeu de istorie a Frantei. In 1919, dupa ce in Sala Oglinzilor (construita in 1678 de „regele Soare", la apogeul puterii sale, pe cand era exaltat de victoriile militare, pentru a-i spori maretia) s-a semnat Tratatul de la Versailles, ce a marcat sfarsitul Primului Razboi Mondial, a fost restaurat. „Marile apartamente" regale sunt un amestec de marmura colorata, bronz, pereti auriti, draperii argintii de catifea si de damasc, candelabre aurite, lustre de cristal, 17 oglinzi imense, mobila si un tron de argint, picturi si sculpturi. Camerele poarta denumiri de zeitati.

Salonul Dianei a fost odinioara sala de biliard, jocul preferat al lui Ludovic al XIV-lea, sala tronului sau fiind dedicata zeului soarelui, Apollo. Ludovic al XIV-lea a inceput, din 1701, sa ofere audiente in propriul dormitor, unde erau tinute ceremonii si misteriose ritualuri de trezire si culcare. In alcovul sau acoperit cu brocart auriu si argintiu, catifea purpurie, „regele Soare" s-a stins din viata dupa 72 de ani de domnie. In camera reginei, suveranele Frantei au adus pe lume 19 copii (Delfini). Capela Regala decorata cu marmura alba si pereti auriti este una dintre cele mai mari constructii interioare ale palatului.

Opera, inaugurata in 1770 pentru casatoria lui Ludovic al XVI-lea cu Maria Antoaneta, avea 1.000 de scaune, astazi fiind o sala de spectacole. Gradinile se intind pe 815 hectare si includ 300 de sculpturi si fantani spectaculoase, livada de portocali, padurici, imens lac artificial (odinioara cu gondole aurite, astazi cu barci) si gradina zoologica. Intr-un luminis cu lampi ornamentale, curtenii dansau vara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)