Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Suleiman Magnificul / Documentar sbtitrat RO
1.574 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Ada- Kaleh - Seraiul disparut
1.392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Incoronarea Regelui Ferdinand I al Romaniei 1922
1.985 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 2
767 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 1
701 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 3
699 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 8
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 7
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 4
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 5
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria Imperiului Otoman - Din 1299 pana in 1922

 
 
 
 
 
Adaugat de paul 15.10.2014  Adauga la favorite 7.968 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (2 voturi )
   
 
Imperiul Otoman (in limba turca otomana: دولتِ عَليه عُثمانيه, Devlet-i Aliye-i Osmaniye, „Sublimul Stat Otoman"; limba turca moderna: Osmanli Devleti ori Osmanli Imparatorlugu, adesea numit si Turcia Otomana) a fost o supraputere imperiala, care si-a manifestat dominatia in zona mediteraneana si care a existat din 1299 pana in 1922. In momentul de maxima putere in secolul al XVI-lea, Imperiul Otoman stapanea Anatolia, Orientul Mijlociu, parti din Africa de Nord, Balcanii si Caucazul, adica o suprafata de circa 19.9 milioane de km².

Multe dintre provinciile sau regiunile asupra careia isi exercita suveranitatea erau doar sub controlul indirect al guvernului central. El a intruchipat, cat timp a existat, califatul, adica statul musulman universal condus de succesorii Profetului Mohamed .

Institutia califatului a devenit din primele secole de existenta o chestiune pur simbolica, puterea migrand spre alte sfere de putere din interiorul lumii islamice, insa el a reprezentat si mai reprezinta inca in mentalul colectiv al maselor musulmane un reper idealizat important, de aceea meritand a mentiona si titlul de calif al sultanilor otomani.

Originile

Imperiul Otoman isi are originile in Uc Beyligi din statul selgiucid al Anatoliei de la sfarsitul secolul al XIII-lea, care pana atunci fusese el insusi un stat marioneta si vasal al Ilhanatului. Conform traditiei, in 1299 Osman I si-a proclamat statutul de bei independent.

Ascensiunea (1299–1453)

Chiar daca statul otoman a existat si mai inainte de domnia lui Osman I, acesta este considerat fondatorul imperiului, cel care i-a dat numele si a fost primul bei care i-a proclamat independenta.
El a extins granitele statului spre cele ale Imperiului Bizantin, in timp ce alte beilicuri turcesti se macinau in lupte interne. In vremea lui Osman I, capitala otomana a fost mutata la Bursa si a fost batuta prima moneda, care demonstra forta economica si politica a noului stat independent. In timpul secolelor care au urmat, numele lui a fost mereu pomenit in urari: "Sa fii la fel de bun precum Osman".

Mehmed al II-lea avea doar 19 ani atunci cand a devenit sultan; el avea reputatia de a fi fost un soldat erudit. Priceperea lui militara a fost demonstrata cand a cucerit Constantinopolul. (Vezi Caderea Constantinopolului). Mehmed s-a bucurat de sprijinul tuturor celor din imperiu, angajandu-se in reorganizarea structurii statale si militare.

Cresterea (1453–1683)

Otomanii au atins "Varsta lor de Aur" in timpul domniei lui Soliman Magnificul.

Incetarea cuceririlor in Europa au marcat sfarsitul celor 230 de ani de crestere. Asediul Vienei nu a fost parte a extinderii otomane in Germania. Turcii au reactionat la interventia Habsburgilor austrieci in Ungaria. Actiunea aceasta a indepartat pe unii dintre aliatii otomani, iar pe altii i-a intors impotriva turcilor. Papa a abandonat interesele lui seculare pentru a agita spiritele pentru o noua cruciada impotriva otomanilor. In deceniile care au urmat, Imperiul Otoman nu a fost numai o forta de ocupatie, ci a si devenit un instrument in politica europeana. Batalia de la Viena a adus o perioada lunga de stagnare si a fost un punct de cotitura in lupta de 300 de ani a regatelor din Europa Centrala impotriva otomanilor.

Mai inainte de asediul Vienei, nu era subiect al obiceiurilor diplomatice normale, nici nu a recunoscut dreptul la existenta al statelor crestine, care erau considerati inamici tolerati. Dupa esecul din fata Vienei a inceput un proces de medievalizare a statului otoman, iar regulile islamice care guvernasera viata imperiului au inceput sa fie inlocuite de contracte financiare si civile in toate domeniile, (in relatiile externe, recrutarile pentru armata, organizarea administrativa, etc).

Stagnarea (1683–1827)

A urmat o lista lunga de sultani capabili, dar nici pe de parte la fel de capabili ca Mehmed al II-lea, Selim I si Suleiman I. In aceasta perioada de stagnare, imperiul a fost slabit de razboaie neintrerupte, in special cu Imperiul Safavid, Uniunea polono-lituaniana, Imperiul Rus si Imperiul Austriac. Expansionismul rusesc a fost reprezentat de o serie de 10 razboaie duse impotriva otomanilor in secolele al XVII-lea, al XVIII-lea si al XIX-lea. Imperiul Otoman a fost foarte rezistent in fata acestor atacuri purtate de-a lungul multor ani, mai ales ca avea tot concursul puterilor occidentale intru limitarea cresterii puterii rusesti.

Pana in cele din urma, dupa ce regele polonez Jan al III-lea Sobieski l-a invins pe Kara Mustafa in batalia de la Viena din 1683, turcii au inceput sa piarda din pozitia dominanta din Europa.

Declinul (1828–1908)

O schimbare importanta a politicii otomane a fost aceea ca imperiul nu s-a mai angajat de unul singur in conflictele militare, ci a inceput sa se alieze cu puterile europene – Franta, Olanda, Anglia si Rusia.

Un prim exemplu a fost Razboiul Crimeii, in care otomanii, francezii, britanicii si altii au luptat impreuna impotriva Imperiului Rus.

Junii turci era numele unei organizatii a otomanilor educati in universitati occidentale, care credeau ca monarhia constitutionala ar fi putut scadea miscarea de nesupunere sociala din imperiu.
Epoca Mesrutiyet explica dinamica sociala si politica a primei constitutii scrisa de Ittihat ve Terakki Cemiyeti si consecintele ei sociale si economice. Dupa o lovitura militara de stat, Ittihat ve Terakki Cemiyeti l-a fortat pe sultanul Abdulaziz sa abdice in favoarea lui Murad al V-lea.

Insa Murad al V-lea a innebunit si a fost detronat cateva luni mai tarziu. Mostenitorul lui, Printul Abdulhamid, a fost invitat sa preia puterea in conditiile in care ar fi proclamat instaurarea monarhiei constitutionale, lucru pe care l-a si facut pe 23 noiembrie 1876. Constitutia a fost numita Kanun-i Esasi (Legea Fundamentala).

Faramitarea Imperiului Otoman.

Intr-un efort final de pastrare a puterii in mainile lor prin recucerirea cel putin a unora dintre teritoriile pierdute si de punere sub semnul intrebarii autoritatea britanica asupra canalului Suez, triumviratul condus de ministrul de razboi Enver Pasa a hotarat ca Turcia sa se alature Puterilor Centrale in timpul primului razboi mondial. Imperiul Otoman a reusit sa aiba cateva succese in primii ani de razboi.

In Caucaz turcii au pierdut teren intr-o serie de batalii, au pierdut in lupta aproximativ 100.000 de soldati, iar rusii au stabilit linia frontului pe aliniamentul Trabzon – Erzurum – Van.

Revolutia Bolsevica a permis otomanilor sa recupereze tot ce pierdusera pana in acel moment dat in Caucaz. Pana in cele din urma, ofensiva neincetata a trupelor Imperiului Britanic s-a dovedit prea puternica ca sa poata fi infranta. Otomanii au fost infranti pana in cele din urma de fortele Antantei, conduse de generalul Edmund Allenby, sprijinite de arabi si de Republica Armenia.

In Turcia independenta, in 1922, a avut loc o lovitura de stat care l-a detronat pe sultanul Mehmet al VI-lea Vahdettin. Republica Turcia a fost proclamata pe 29 octombrie 1923, fiind formata din ramasitele imperiului, la fel ca multe alte state din acea perioada.

Sursa:Wikipedia.ro


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.