Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lucrezia Borgia - Vaduva Neagra a istoriei
319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marco Polo / Documentar subtitrat Romana
1.722 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Defilare in costume istorice la Prato - Italia
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O zi din viata unui dictator / Nebunia puterii
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Piatra de la Rosetta si descifrarea hieroglifelor
557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Identitatea Aromanilor Episod 2/2
709 vizite - 0 comentarii
adaugat de turcu
 
  Misterul reginei din Saba: adevar sau legenda?
919 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Revolutia haitiana
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Marile invazii barbare
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vikingii, infioratorii stapani ai marilor
289 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Niccolo Machiavelli si Machiavelismul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.09.2014  Adauga la favorite 933 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Niccolo Machiavelli (in italiana Niccolo di Bernardo dei Machiavelli)(n. 3 mai 1469, Florenta, d. 21 iunie 1527, Florenta) a fost un diplomat, functionar public, filozof om politic si scriitor italian.

S-a nascut in micutul sat San Casciano in Val di Pesa, la aproximativ cincisprezece kilometri de Florenta, fiul lui Bernardo Machiavelli (avocat apartinind unei ramure saracite a unei influente familii Florentine) si al Bartolomeii di Stefano Nelli, ambii de familii culte si de origini nobiliare dar cu putine resurse din cauza unor datorii ale tatalui.

Intrat in serviciul guvernului intre 1469 si 1512 in calitate de contabil, a cunoscut succesul dupa proclamarea Republicii Florentine, in 1498. A fost secretar al consiliului de zece oameni care conduceau negocierile diplomatice si supravegheau operatiunile militare ale republicii. Printre insarcinarile sale s-au numarat vizitele la suveranul francez (in 1504, 1510-1511), la Sfantul Scaun (1506), si la imparatul german (1507-1508).

In timpul misiunilor sale diplomatice a cunoscut multi dintre principii italieni si a putut sa le studieze strategiile politice, in special cele ale lui Cesare Borgia, care era preocupat, la vremea respectiva, de extinderea posesiunilor sale in Italia centrala.

Din 1503 pana in 1506, Machiavelli a reorganizat apararea militara a Republicii Florentine. Desi, in aceasta perioada, armatele de mercenari erau folosite in mod curent, a preferat sa se bazeze doar pe recrutarea de localnici pentru asigurarea unei aparari permanente si patriotice a bunurilor publice. In 1512, cand familia florentina Medici a recastigat puterea asupra Florentei si republica a fost dizolvata, Machiavelli a fost destituit din functie si arestat pentru scurt timp. A fost inchis in Florenta, fiind invinuit de o presupusa conspiratie impotriva noii puteri.

Dupa eliberarea sa, a fost exilat si detasat in San Casciano, unde si-a scris cele mai importante lucrari. In ciuda incercarilor sale de a castiga increderea casei de Medici, nu a revenit niciodata la pozitia inalta pe care o detinuse in cadrul guvernului.

Cand republica a fost reinstaurata pentru scurt timp, in 1527, a fost suspectat de multi republicani ca ar sustine casa Medici. In acelasi an, a murit in Florenta, la 21 iunie si a fost ingropat in basilica Santa Croce


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)