Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pictorul Balthus (1908-2001)
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Balthasar Klossowski de Rola
1.797 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucuresti din povesti - Palatul Cantacuzino
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pagoda Shwedagon
843 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trupa de balet "Ovidiu Danci"
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scaunul Luvru 2020 - Raphael si urmasii sai
40 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zygmunt Waliszewski
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vernisaj DOINA BOTEZ - Philadelphia 2015
1.338 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Povestea vietii cantautorului Fabrizio de Andre
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Gentile Bellini
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Balthus

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.08.2014  Adauga la favorite 1.645 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Balthasar Klossowski de Rola (n. 29 februarie 1908 la Paris - d. 18 februarie 2001 la Rossiniere, Elvetia) cunoscut si ca Balthus, a fost un artist polonezo - germano-francez, exponent al artei moderne. Spirit controversat al secolului al XX-lea, respinge conventiile artei traditionale, fiind una dintre personalitatile cele mai reprezentative ale picturii acestei perioade. El a considerat intotdeauna ca picturile sale trebuiesc a fi privite si nu supuse dezbaterii analitice, despre cum ar fi ele. In acest sens este celebra situatia in care se primeste o telegrama la Galeria Tate in anul 1968, unde se expunea o retrospectiva a lucrarilor sale, in care scrie ca: „Nu exista date biografice. Balthus este un pictor care nu stie nimic, haideti sa privim picturile
Se naste la Paris pe 29 februarie 1908 intr-o familie de origine poloneza. Familia din partea mamei era originara din Varsovia, iar o parte din stramosii sai au fost cetateni prusaci. Tatal sau, Erich Klossowski, a fost pictor si istoric de arta ce provenea din randurile nobilimii poloneze, avand i origini franceze si germane. Inca de mic, Balthus il uimeste pe Matisse si apoi Monet prin talentul sau. In 1914, familia paraseste Parisul si se muta la Berlin. Aflat la inceputurile sale in arta picturii, Balthus a fost ajutat financiar de catre Rainer Maria Rilke , Maurice Denis, Pierre Bonnard si Henri Matisse. Istoricul de arta Erich Klossowski si mama sa Elisabeth Dorothea Spiro, cunoscuta pe numele sau de pictorita Baladine Klossowska, au facut parte din elita culturala a Parisului acelor vremuri. Fratele sau mai mare, Pierre Klossowski a fost un scriitor si filozof influentat in lucrarile sale de lucrarile Marchizului de Sade. Printre prietenii si cunoscutii familei sale, au fost scriitori celebri ca Andre Gide si Jean Cocteau, ultimul inspirandu-se, aici, pentru romanul „Les Enfants Terribles" scris in anul 1929.




In 1924 se intoarce in orasul natal impreuna cu fratele sau Pierre. Isi satisface serviciul militar in Maroc in perioada 1930 - 1932.

Peregrinari in Franta[modificare sursa]

In 1940, datorita invaziei trupelor germane, pleaca impreuna cu sotia in Savoia, in localitatea Champrovent de langa Aix-les-Bains.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.