Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Buddy Guy - Pionier al blues-ului din Chicago
1.209 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  2/4.Mark Knopfler: "A Life in Songs" Documentar BBC
1.405 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3/4.Mark Knopfler: "A Life in Songs" Documentar BBC
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4/4.Mark Knopfler: "A Life in Songs" Documentar BBC
1.212 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  1/4.Mark Knopfler: "A Life in Songs" Documentar BBC
1.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  George Harrison - Ultimul spectacol / 1997
1.038 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
  Leonard Cohen si muza lui - Marianne Ihlen
1.128 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  In memoriam Johnny Hallyday,
1.265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a lui Elvis Presley - Documentar BBC
4.190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Paul Simon and John Lennon- prezinta premiile GRAMMY
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Eric Clapton - Biogafia unui artist

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.07.2014  Adauga la favorite 1.189 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Eric Patrick Clapton Shaw (Ripley, Surrey, Anglia, nascut in 30 martie 1945) este un chitarist de rock si blues.

Denumit "Slowhand" (mana inceata ), Clapton ramane unul dintre artistii cei mai respectati si mai influenti din rock. Stilul sau muzical a suferit numeroase schimbari pe tot parcursul carierei sale ,dar radacinile au fost mereu infipte in blues. Acest muzician a fost recunoscut ca un inovator de-a lungul intregii sale cariere , practicand un blues rock cu John Mayall's Bluesbreakers si The Yardbirds, si o combinatie de rock, blues si jazz cu Cream .

De asemeni a cantat cu Derek and the Dominos si Blind Faith si a colaborat cu The Beatles la inregistrarea melodiei "While My Guitar Gently Weeps". Chitara sa electrica favorita si cea mai utilizata este Fender Stratocaster denumita Blackie pe care el insusi si-a “fabricat-o “ din diferite parti ale unor chitari , si de asemenea marca sa preferata este Fender si pentru alte tipuri de chitari .

Eric Clapton s-a nascut in The Green, Ripley, Surrey, Marea Britanie , ca fiu nelegitim al Patriciei Molly Clapton, de 16 ani si Edward Walter Fryer, pilot canadian de 24 ani . Tatal sau s-a intors la sotia pe care o avea in Canada inainte ca Eric sa se nasca . Eric a crescut cu bunicii sai crezand ca acestia ii sunt parinti si ca mama lui ii este sora .

Cativa ani mai tarziu , mama sa s-a casatorit cu un alt soldat canadian si se muta in Canada, lasandu-l pe Eric cu bunicii sai Cand avea noua ani descopera adevarul si acela a fost unul din momentele decisive al vietii sale. In ziua cand a implinit 13 ani a primit cadou o chitara si a inceput sa invete singur sa cante la ea . La varsta de 17 ani a infiintat prima sa formatie The Roosters. Tanarul muzician a crescut ascultand inregistarile de blues ale unor artisti din Chicago si a marilor chitaristi ca : B.B. King si Freddie King.

In 1964 numele sau era cunoscut ca fiind memebru al formatiei The Yardbirds, un grup de rock and roll cu influente de blues.

Aici Clapton a devenit unul din cei mai populari chitaristi ai scenei muzicale engleze .

Fara indoiala amprenta blues-ului era deosebit de puternica , astfel ca a fost renegat de grupul pop The Yardbirds, dar a fost renegat si datorita faptului ca piesa "For your love" a fost scrisa pentru Graham Gouldman, .

Dupa mai multe luni de peregrinari Clapton se alatura lui John Mayall & the Bluesbreakers. Executia sa a avut o mare influenta in primul album a grupului.

In 1966 Clapton a format ceea ce a fost recunoscut ca primul supergrup din istoria rock-ului : Cream, cu basistul Jack Bruce si bateristul Ginger Baker.Chiar daca nu au fost impreuna decat cativa ani, influenta pe care au avut-o a fost enorma. Cu bucati ca Sunshine of your Love, White Room si clasicul Crossroads, grupul a intrat in legenda .

Prezentarea live a grupului Cream, cu improvizatiile sale deosebite au servit ca model pentru multe grupuri atat de hard rock cat si de rock progresiv in perioada anilor '60 si '70 .

In 1967, popularitatea lui Clapton este putin umbrita de sosirea la Londra a lui Jimi Hendrix, al carui stil flamboyant il concura pe cel al chitaristului englez. Venit in Anglia special pentru a-l cunoaste pe Clapton, chitaristul negru devine in scurt timp un nou idol . Dupa despartirea de Cream, Clapton a infiintat un alt supergrup , Blind Faith, din nou cu Baker la baterie, cu muzicianul Steve Winwood si cu basistul de la Family, Rick Greich. Grupul s-a despartit insa dupa mai putin de un an de la infiintare

Dupa Blind Faith, Clapton s-a focalizat in principal pe o cariera solistica , chiar daca s-a integrat in diverse proiecte efemere ca Delaney & Bonnie sau Derek and the Dominos. Cu ultimul produce unul din cele mai celebre succese ale sale : Layla (dedicata lui Patty Boyd, pe atunci sotia prietenului sau George Harrison).

Clapton a avut o perioada de inactivitate intre 1971 - 1972, datorata unei puternice dependente de cocaina. Pete Townshend, chitaristul lui The Who, l-a ajutat sa depaseasca aceasta criza si a organizat un concert pentru revenire in Rainbow Theatre din Londra in 1973.

Dar necazurile nu s-au terminat pentru Clapton: muzicianul continua sa bea , iar in 1976, a declansat o apriga polemica pornind de la tendinta sa rasista . Dupa un concert de la Birmingham el a declarat ca, dupa parerea sa, Marea Britanie e prea plina , si a rugat publicul sa voteze pentru un politician de extrema dreapta Enoch Powell, pentru ca astfel se va evita ca tara sa sa devina “o colonie neagra “ . Acest apel a facut adepti si in randul altor artisti ca David Bowie si Siouxsie Sioux .
In anii urmatori scoate versiuni ale melodiilor Cocaine si After Midnight, piese ale lui J.J. Cale, si o alta versiune a piesei lui de Bob Marley - I Shot the Sheriff, toate fiind mari succese .
La sfarsitul anilor 70 alcoolismul lui Clapton devine critic si trebuie sa fie spitalizat iar apoi sa urmeze o cura la Antigua ( unde el insusi va ridica un centru de dezintoxicare in intregime finantat de el -Crossroads Center) .

Cariera lui Clapton parea ca se apropie de sfarsit in anii 80 , cu tot succesul sau obtinut in concertul Live Aid, insa reaparitia Crossroads in 1988, cu un nou format de compact disc a revitalizat cariera sa .
Apoi la inceputul anilor 90 doua tragedii majore l-au afectat grav pe Clapton.

Prima a fost moartea pe 27 august 1990, a chitaristului Stevie Ray Vaughan, pe atunci in turneu cu Clapton. Vaughan se gasea cu inca doi memebri ai echipei sale intr-un elicopter cu care se deplasa intre doua concerte . Clapton a fost foarte socat , mai ales ca trebuia si el sa faca parte din cei care urmau sa zboare cu elicopterul , dar s-a razgandit si i-a cedat locul sau lui Stevie Ray Vaughan.

Apoi pe 20 martie 1991, fiul sau Conor, in varsta de 4 ani , cade de la fereastra apartamentului sau situat la etajul 53 in New York.

In memoria sa, Clapton scrie Tears in Heaven, piesa care devine un mare success si pentru care a primit sase premii Grammy.

In acelasi an, Clapton il acompaniaza pe prietenul sau George Harrison intr-un sir de concerte in Japonia , ex-Beatles-ul fiind “steaua" , iar Clapton si muzicienii sai acompaniindu-l. Acest sir de concerte nu numai ca le-a reinodat prietenia celor doi , dar le-a adus o faima impresionanta certificandu-i ca pe niste mari muzicieni .

In anul urmator inregistra concertul MTV Unplugged , acesta devenind cel mai mare succes a lui Clapton din intreaga sa cariera , castigand sase premii Grammy.

In anii urmatori, Clapton isi imparte timpul intre colaborari cu Carlos Santana si B. B. King, care vor avea un mare success, si scoate albumul de muzica electonica Retail Therapy in 1997, si apoi Pilgrim in 1998.

Scotand noi albume dupa turneele pe care le efectueaza in Japonia si America Latina ,chitaristul se pare ca a gasit o liniste si o multumire in viata conjugala : in 1999, in varsta de 54 ani, Clapton a intalnit in Los Angeles, pe tanara vanzatoare Melia McEnery (de 23 ani), cu care se va casatori in 2002, in comuna sa natala din Surrey, Ripley. In 2005 cuplul are deja 3 copii : Julie Rose (nascuta in 2001), Ella Mae (nascuta in 2003) si Sophie Belle (nascuta in 2005).

Albumul Reptile (2001), fara a avea un mare success , a fost totusi bine primit. In acest album se gaseste si piesa "Believe in Life", pe care artistul , o declara intr-un interviu , ca fiind una din piesele sale preferate .Este un catec de dragoste simplu scris ca un omagiu adus sotiei sale Melia.

In 2002 Clapton organizeaza si conduce Concert for George la Royal Albert Hall din Londra in memoria prietenului sau dintodeauna George Harrison, mort de cancer la creier un an mai devreme .Acest concert i-a reunit pe Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Tom Petty si virtuosul la sitar indianul Ravi Shankar.

"Slowhand" organizeaza si dirijeaza de asemeni primul festival de chitara Crossroads Guitar Festival care are loc in Cotton Bowl din Dallas (Texas) de pe 4 pe 6 iunie 2004, menit sa finanteze centrul de dezintoxicare Crossroads Centre situat intr-o mica insula din Antigua (marea Caraibelor)si care a fost fondat in 1998.

Acest festival ce a reunit cele mai mari vedete ale chitarii electrice a cunoscut un succes imens ceea ce la facut pe Eric sa organizeze o a doua editie la Toyota Park din Bridgeview (Illinois) in 28 iulie 2007.

In 2005 Eric Clapton a reunit Cream cu Jack Bruce si Ginger Baker pentru o serie de concerte care s-au tinut pe 2, 3, 5 si 6 mai la Royal Albert Hall din Londra, ca si la Madison Square Garden din New York cateva luni mai tarziu .Concertele au fost inregistrate si au fost scoase sub forma de DVD si CD la sfarsitul aceluiasi an .

Printre albumele scoase de Clapton in ultimii ani , se remarca Me & Mr Johnson (2004), disc in memoria lui Robert Johnson, cel care a avut cea mai mare influenta asupra chitaristului si colaborarea sa recenta ( noiembrie 2006) cu legenda blues-ului alb J.J. Cale, The Road to Escondido.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.