Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Marea Adriatica
1.184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ada Kaleh Exclusiv in Romania
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OZN-uri investigate -ep 1
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paul Morphy
1.099 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre Triunghiul Bermudelor
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Conclavului.
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Criss Angel - Mindfreak
736 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Oskar Schindler (1908-1974)
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce cauta CIA pe Marte?
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A doua viata.....
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ferran Adria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.05.2014  Adauga la favorite 924 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Chef-ul catalan de la restaurantul El Bulli de pe Costa Brava, a transformat substantele chimice in ingrediente haute cuisine, iar acum nimeni nu se mai mira cand supa isi schimba gustul odata cu temperatura.

Imbracat in uniforma de bucatar, patata intr-o parte cu cine stie ce sos minune, Adria isi face aparitia punctual la ora stabilita. Nu iti da decat cateva minute de ragaz, cat sa iti revii dupa drumul care serpuieste pe coasta muntelui si care iti da senzatia ca orice clipa de neatentie inseamna un plonjon in apele limpezi ale Mediteranei.
S-au scris sute de articole despre el, revista Time l-a numit printre cele mai influente 100 de personalitati ale lumii, ziare precum The New York Times sau The Times si-au trimis iscoade in misteriosul restaurant catalan, iar reprezentantii Michelin i-au acordat acestuia trei stele.
Citind tot ce s-a scris de-a lungul timpului, te astepti sa ai in fata un personaj asemanator lui Anton Ego, care sa raspunda din varful buzelor la intrebari, plictisit de multele interviuri. Insa Adria s-a dovedit a fi un spaniol tipic (chiar daca vorbeste cu accent puternic catalan), care intelege si recunoaste puterea promovarii pentru succesul afacerii. De fapt, tocmai acesta este secretul succesului pentru Ferran Adria, care si-a creat, in cei peste 20 de ani de cariera in gastronomie, un puternic brand personal.
Adria a fost dintotdeauna un nonconformist. In 1980, la 18 ani, si-a abandonat studiile pe motiv ca doreste sa descopere lumea. Pentru a se intretine, a lucrat in diferite hoteluri si restaurante pana cand, in 1983, a facut un stagiu de o luna la restaurantul El Bulli, care pe atunci avea doua stele Michelin. Dupa ce unul dintre bucatarii restaurantului pleaca, Adria este adus in 1984 ca bucatar principal alaturi de Christian Lautaud. Tot in acel an, ghidul Michelin decide sa le ia una dintre stele, „asa se intampla de fiecare data cand se schimba bucatarii“, explica Adria. Urmeaza o perioada de investitii si modernizari, iar in 1997 restaurantului i se acorda trei stele Michelin.
El Bulli a devenit un adevarat templu pentru amatorii de haute-cuisine, un loc in care nimic nu este ceea ce pare. Catalanul spune ca primeste in jur de un milion de cereri pentru cele 8.000 de locuri disponibile in sase luni cat timp este deschis restaurantul. Pentru a ocupa unul dintre locuri, rezervari se fac intr-o singura zi in luna ianuarie.
Chef-ul este recunoscut ca unul dintre practicantii asa-numitei gastronomii moleculare - un amestec de savoare, textura si temperatura orchestrat dupa legile chimiei si fizicii, avand in vedere ca Adria are in echipa sa un chimist si un designer care il asista in laborator. Meniul de 30 de feluri din acest an include prajitura din orez si parmezan asezonata cu flori comestibile, ananas inghetat sau prajitura cu fistic si gorgonzola, prajitura „burete“ din susan sau din fistic si lapte acid. Ospatarii instruiesc clientii inainte de fiecare degustare, spunandu-le ca, pentru a savura pe deplin gustul, trebuie sa urmezi pasi bine definiti. Cum este cazul prajiturii „burete“ care trebuie ingurgitata dintr-o data, fiindca in caz contrar aceasta se dezintegreaza.
Restaurantul este atat de faimos incat in jurul lui s-au creat nenumarate mituri. „Sunt multe mituri care inconjoara restaurantul. Am auzit spunandu-se ca echipamentul din bucatarie este furnizat de NASA, ceea ce este total fals. Am fi fost incantati, dar nu este adevarat“, spune Adria.Ferran Adria a ajuns la un nivel la care a depasit statutul de simplu bucatar, pentru ca de obicei bucatarul isi castiga existenta din gatit, ceea ce nu este cazul catalanului. El Bulli functioneaza de ani buni in pierdere, raportat strict la veniturile aduse de restaurant, dar este in acelasi timp generator de milioane de euro, pentru ca brandul a fost folosit pentru diferite produse generatoare de profit. Astfel, a fost creat un set de cataloage care vorbesc despre secretele restaurantului, lansate la editura proprie si care costa aproximativ 150 de euro exemplarul si carti de bucate care se vand in supermarketuri, de genul „50 de gustari“ sau „Retete gata in 10 minute“.
Buzz-ul creat in jurul lui a crescut si notorietatea bucatariei spaniole, inclusiv peste Ocean, astfel incat cotidiene precum The New York Times au inceput sa vorbeasca despre „asaltul bucatariei spaniole“. „Nu poate fi negat faptul ca notiunea de haute cuisine a fost intotdeauna legata de cultura franceza, dar acum s-a schimbat ceva. In Spania, Italia, Singapore sau Brazilia se creeaza multe noutati si cred ca traim un moment special, in care monopolul francez nu mai exista“, comenteaza Adria.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.