Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  George Enescu si Maruca Cantacuzino
31 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Bacovia
1.087 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9/11 prin ochii lui George W. Bush
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George GEORGESCU
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui George Muller, ocrotitorul orfanilor
1.067 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constitutia SUA, adnotata de George Washington
934 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Westinghouse: Viata Unui Idol American
661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craniu si Oase-societate secreta
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vladimir Streinu
1.058 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

George Calinescu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.05.2014  Adauga la favorite 956 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Gheorghe Visan s-a nascut la data de 2 iulie 1899 in Bucuresti. A fost fiul Mariei Visan, menajera in casa sotilor Maria si Constantin Calinescu.
In anul 1903 impreuna cu mama sa si cu sotii Calinescu s-a mutat la Botosani unde au locuit pana in 1905 cand s-au mutat la Iasi. Aici a urmat primele doua clase la Colegiul Carol I. La data de 17 martie 1907 Maria si Constantin Calinescu l-au adoptat pe fiul Mariei Visan care s-a numit de acum Gheorghe Calinescu.
Clasele primare a III-a si a IV-a Gheorghe Calinescu le-a urmat la Bucuresti unde s-au mutat dupa moartea lui Constantin Calinescu.
Intre anii 1910-1917 Calinescu a studiat la gimnaziile "Gheorghe Sincai", Dimitrie Cantemir' si la liceul "Gheorghe Lazar". In 1918 a sustinut examenul de bacalaureat. Un an mai tarziu a trimis revistei "Sburatorul" cateva poezii care nu au fost primite cu prea mult entuziasm insa nu si-a pierdut curajul si a continuat sa scrie lucrari despre Duiliu Zamfirescu, N.Filimon, G.Toparceanu,etc. In primul an de facultate l-a cunoscut pe Ramiro Ortiz, profesor de limba italiana si datorita scestuia a devenit interesat de limba si literatura italiana. In 1923 a obtinut licenta in limba si literatura italiana si secundar in limba si literatura romana. In 1928 a inceput sa predea limba italiana si romana la liceul "Diaconovici Loga" si la "Scoala superioara de comert" din Timisoara.
La data de 19 decembrie 1926 a publicat in "Universul literar" poezia "Nova mihi apparuit Beatrix".
La 4 mai 1929 Calinescu s-a casatorit cu Alice Vera, fiica unor mici proprietari bucuresteni.
In 1932 a scris "Viata lui Mihai Eminescu". La 27 august a aparut in "Romania literara" primul capitol din romanul "Ursitoarele" care va fi numit ulterior "Vino in Liban, mireasa". In anul urmator a aparut romanul "Cartea nuntii".
In 1936 George Calinescu a primit premiul Hamangiu pentru "Viata lui Mihai Eminescu" si "Opera lui Mihai Eminescu" si si-a dat doctoratul la Universitatea din Iasi. Dupa un an a publicat volumul "Poezii".
In anul 1938 a publicat romanul "Enigma Otiliei" si "Viata lui Ion Creanga". In 1939 a infiintat la Iasi "Jurnalul literar". Din initiativa lui a aparut si colectia "Scriitori de ieri si de azi". In acelasi an a publicat volumul "Principii de estetica". Doi ani mai tarziu a publicat "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent".
In 1943 a publicat "Sun" sau "Calea neturburata", mit mongol, dedicat lui Iorgu Iordan. In 1946 a aparut volumul "Impresii asupra literaturii spaniole". Trei ani mai tarziu a publicat volumul "Trei nuvele".
In 1953 scriitorul a publicat romanul "Bietul Ioanide". Anul urmator in colaborare cu Ovidiu Crohmalniceanu si I. Vitner, Calinescu a editat manualele de "Istoria literaturi romane" clasele a VIII-a si a IX-a. In 1955 a publicat volumul "Am fost in China noua" iar in 1956 "Studii si conferinte". In 1960 a aparut romanul "Scrinul negru" si in 1963 volumul "Lauda lucrurilor".
In 1964 i s-a acordat Premiul de Stat "pentru activitatea literara si publicistica din ultimii ani". In luna noiembrie a fost diagnosticat cu ciroza hepatica si la data de 12 martie 1965 George Calinescu a murit la Sanatoriul din Otopeni.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.