Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Manastire Ecce Homo Irusalim
1.451 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
  Andrei Plesu Parabolele lui Isus / 2012
1.780 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Crestinismul si Biserica
806 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusaliile sau Cinzecime - semnificatie
1.824 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Winston Churchill si credinta lui in Dumnezeu
1.253 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Petre Tutea Previziuni despre viitorul romanilor / 1990
1.684 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Pe urmele Bibliei - Golgota
1.717 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pitagora - Teoria numerelor si a armoniei
1.788 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Conciliu de la Niceea - Anul 325
1.668 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  2/3.Interviu cu Eugen Ionesco / 1961 / partea 2
1.943 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Rastignirea lui Isus din Nazaret

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 19.04.2014  Adauga la favorite 1.784 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rastignirea lui Isus din Nazaret

Rastignirea lui Isus este un eveniment care a avut in secolul I, interpretat de crestini drept crucificarea lui Mesia, in persoana lui Isus din Nazaret. Arestarea, procesul si condamnarea sa de catre pretorul roman Pilat din Pont sunt descrise de cele patru evanghelii.

Drumul Crucii ("Via Dolorosa")

Dupa ce a fost condamnat la moarte, Iisus din Nazaret si-a purtat crucea pana pe Dealul Golgota (= Dealul Capatanii), impreuna cu alti 2 condamnati ce isi duceau crucile lor. Datorita epuizarii, pierderii de sange in urma flagerarii, si caldurii soldatii romani l-ar fi luat pe Simon din Cirene sa-i duca crucea. Traditiile crestine spun ca pe drum, sfanta Veronica ar fi venit la el si ar fi sters sudoarea si sangele provocat de cununa de spini cu valul ei.

Crucificarea

Dupa ce au ajuns pe Dealul Golgota, unde a fost ingropat Adam, primul om conform Bibliei, acolo L-au pironit la maini si la picioare, fiind rastignit pe o cruce(pe care era scris I.N.R.I.=Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum ceea ce se traduce prin Iisus Nazanireanul Regele Iudeilor) si fiind inaltata in fata tuturor oamenilor, alaturi de cei 2 condamnati. Evreii si soldatii romani Il batjocoreau. El il iarta pe un condamnat si ii promite un paradis dupa moarte. Alaturi de El, statea Maria, mama lui, Maria Magdalena si Ioan (ucenicul sau), de 17 ani si iubit de Iisus. In timp ce mama sa, Maria, plangea, Iisus i-l arata pe Ioan ca noul ei fiu, iar lui Ioan pe noua lui mama si dandu-i sarcina sa aiba grija de ea. Ioan a dus-o acasa pe Maria ca sa nu sufere mai mult. La 3 dupa-amiaza, Iisus striga cu glas tare Tatalui Sau, ca si-a indeplinit sarcina pe Pamant si ca Duhul sa plece din corp("Eli,Eli lama sabactani?"=Dumnezeul meu pentru ce m-ai parasit?). Acesta moare in cele din urma.


Moartea lui Iisus

Conform Bibliei, pamantul s-a fi cutremurat, soarele s-a intunecat, multe suflete au plecat la cer, iar catapeteasma din templu s-a rupt. Ceilalti 2 condamnati sfarsesc si ei, cand potrivit Sabatului evreiesc, corpurile trebuiau date jos, astfel soldatii romani le sparg fluierele picioarelor, numai lui Iisus nu. Soldatul Longinus descoperise ca acesta era mort si ii infipse in coasta cu o lance, iar in urma se scursese sange si apa. Era semnul ca Iisus murise.


Invierea lui Iisus Hristos

Invierea lui Iisus Hristos (Invierea Domnului) este un fundament doctrinar si ritual pentru credinta crestina - catolica, ortodoxa si reformata. Este practic temelia bisericii pe care o cunoastem astazi. Acest eveniment este relatat de scrierile vremii si de apostolii lui Hristos. La inceput, invierea ca doctrina nu a fost acceptata in Imperiul Roman cu exceptia primilor crestini.

„Iar a doua zi, care este dupa vineri, s-au adunat arhiereii si fariseii la Pilat, zicand: Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul Acela a spus, fiind inca in viata: Dupa trei zile Ma voi scula. Deci, porunceste ca mormantul sa fie pazit pana a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure si sa spuna poporului: S-a sculat din morti.

Si va fi ratacirea de pe urma mai rea decat cea dintai. Pilat le-a zis: Aveti straja; mergeti si intariti cum stiti. Iar ei, ducandu-se, au intarit mormantul cu straja, pecetluind piatra."
—Evanghelia dupa Matei 27:62-66[1]

Invierea lui Iisus Hristos (Pastele) este cea mai mare sarbatoare a mai multor biserici printre care si Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica, Biserica Greco-Catolica sau Biserica Reformata. Este sarbatorita in prima duminica de dupa prima Luna plina de dupa echinoctiul de primavara si difera de la un cult la altul datorita calendarului adoptat de o Biserica sau alta (calendarul gregorian sau calendarul iulian)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.