Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lucruri nestiute despre ,,,,
1.796 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 lucruri PUTIN cunoscute despre PISICI
1.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum indepartam capusele de pe caini / pisici
1.731 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Curiozitati despre pisici
2.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile negre
731 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amuzante
2.100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  88 de chestii despre PISICI
616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce nu stiati despre pisici
1.620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisica gri
682 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Abyssinian
1.925 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Legende cu si despre pisici

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.03.2014  Adauga la favorite 2.390 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Aparitia pisicii pe Terra nu are un moment de inceput bine definit.

Multe mituri despre pisici, conceptii, atitudini contradictorii si superstitii legate de pisica neagra (in special) sunt pastrate si in prezent. Este foarte cunoscuta superstitia cu ghinionul adus de pisica neagra care taie calea cuiva. Pe de alta parte, convietuirea in aceeasi camera cu o pisica neagra este interpretata ca fiind benefica, aceasta fiind un paznic impotriva relelor.

Toata lumea stie azi ca pisica era venerata de egiptenii antici si avea dedicata o zeitate: Bastet; aveau credinta ca modificarile dimensiunilor pupilei sugereaza succesiunea fazelor astrului nocturn, Luna.




Legenda originii pisicii

Se spune ca dupa ce a creat omul, dupa chipul si asemanarea sa, Creatorul a suspinat indelung si a spus: “Nu e tocmai usor sa iti imaginezi totul, nici chiar cand esti infinit de inteligent". Si a creat Pisica. A contemplat-o si chipul s-a luminat: “De aceasta data Opera mea e minunata in perfectiunea sa" – ar fi zis.







Conform altei legende, pisica ar fi aparut pe Arca lui Noe.

Noe – dupa cum se stie – a trebuit sa ia pe corabie cate o pereche din fiecare specie existenta pe Pamant. Dar perechea de soareci s-a inmultit extrem de mult si de rapid si jefuiau din hrana destinata celorlalte specii. Animalele s-au plans lui Noe iar acesta, incurcat de situatie, a cerut sfatul regelui animalelor: Leul. Acesta a ascultat cu atentie, dupa care a stranutat de doua ori si doi lei in miniatura au sarit din cavitatile nazale si imediat au trecut la atacul asupra soarecilor. In acest mod a fost restabilit echilibrul pe corabie iar cand Noe a gasit pamant a coborat cu o specie de animale in plus: Pisica.

(o legenda asemanatoare gasim si in traditia islamica)




O a treia versiune despre aparitia pisicii se refera la rezultatul infidelitatii perechii Leului – intamplare petrecuta pe Arca.

Acesta, ca rege al animalelor, era ocupat cu atributiile sale de conducator al celorlalte animale si si-a neglijat consoarta: leoaica. Maimuta a curtat-o si ea a cedat avansurilor. Afland despre fapta Leul a vrut sa-i omoare pe amandoi dar a intervenit Noe, care le-a spus ca sarcina lui este sa ii debarce vii pe toti, pentru ca trebuie sa se inmulteasca pe pamant. Asa stand lucrurile, a pedepsit leoaica prin aceea ca puii pe care ii poarta in ea sa nu mai creasca. Leoaica a fatat si puii veniti pe lume au ramas de dimensiunea pisicii, avand curajul Leului si inteligenta Maimutei.




De ce se spune ca pisica are sapte sau noua vieti si cade mereu in picioare

O veche legenda din Orientul Mijlociu spune ca pisica preferata a profetului Mahomed a adormit pe maneca hainei sale, iar acesta a preferat sa taie o bucata de material decat sa o trezeasca. Felina a facut o plecaciune, in semn de recunostinta, iar profetul, mangaind-o pe spate de trei ori, a dat privilegiul tuturor pisicilor sa cada intotdeauna pe cele patru labe.




Se credea ca o vrajitoare poate lua forma pisicii sale de noua ori – asa scrie intr-o carte din secolul al XVI-lea. Atat cifra noua cat si cifra sapte sunt considerate cifre norocoase.

Miturile sunt legate de aparenta invincibilitate a pisicii. Desi are darul de a ateriza aproape intotdeauna pe cele patru picioare sunt cunoscute multe accidente survenite in urma caderilor de la inaltime.

Pisicile au abilitatea de a sari de la inaltime destul de mare, iar cand ajung pe pamant cad in picioare si nu se ranesc. Acest lucru se datoreaza foarte mult reflexelor extrem de bine dezvoltate. In schimb, oamenii sau orice alt animal, la o asemenea incercare poate suferi rani grave. Acest lucru nu se putea explica in vremurile vechi, de aceea s-au inventat fel si fel de povesti.




Chiar cazand de la o inaltime de 10-15 m poate supravietui, dar ar trebui dusa imendiat la veterinar pentru a se constata eventuale rani care nu se vad (interne). Exista cazuri de pisici care au cazut de la distanta mica si s-au ales cu rani grave. Puii, in special, se pot rani cazand si de la mica inaltime, chiar daca reflexul de ridicare apare pe la varsta de 3-4 saptamani (perfectionandu-se pana la sapte saptamani)

Pisica are un schelet unic: ii lipseste clavicula, iar oasele coloanei vertebrale au mobilitate mai mare ca la alte animale. Acestea sunt principalele motive pentru care pisicile au capacitatea de a-si misca liber picioarele din fata, putandu-se incovoia si roti foarte usor. Cand cade se poate rostogoli in aer ajutandu-se de coada, arcuindu-si coloana vertebrala si intinzand labele din fata ca pe niste arcuri, pentru a ajunge pe pamant in picioare.

Daca va cadea de la inaltime foarte mare labutele si picioarele nu pot absorbi tot socul si pisica se poate alege cu rani deoarece capul poate lovi pamantul – barbia fiind cea mai afectata (si isi poate rupe si dintii). Cu cat inaltimea e mai mare cu atat creste si pericolul de ranire, din cauza vitezei, si pisica se poate alege inclusiv cu ruptura diafragmei, leziuni ale ficatului si fracturarea catorva oase.




Poate ar fi bine sa nu mai invatam copiii ca pisica are noua vieti – ei au tendinta (naturala) de a experimenta.

In Grecia, pisicile sunt protejate de localnici. Grecii ofera apa si mancare chiar si pisicilor care nu sunt ale lor. Pisicile, se spune, si-au castigat acest privilegiu in perioada bizantina cand, intr-o biserica, o pisica a prins un soarece care era gata sa-si dea drumul in pocalul cu apa sfintita. De atunci, pisicile au voie sa se plimbe in voie prin biserici si nu numai.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.