Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Masina timpului: Cronovizorul
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea tezaurului Romaniei din Rusia
1.111 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria aparatului de ras
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia-2 Marele dezghet
1.125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre busola
312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Becul
1.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina de scris de la inceput la sfarsit
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kolmanskuppe, Namibia
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum si cand a fost vindecata Isteria
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de NICOLE
 
  POVESTEA LINDA NAPOLITANO documentar UFO
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cand a fost inventata foarfeca?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.02.2014  Adauga la favorite 924 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
La inceput, pe post de foarfeca, se pare ca s-au folosit doua cutite separate, manevrate cu ambele maini. Foarfeca articulata, cu lamele incrucisate, fixate pe un ax central, folosita cu o singura mana, Foarfeca pentru trabucuriasemanatoare cu cea de astazi, a aparut in jurul anului 300 i.Hr., fiind cunoscuta in Extremul Orient si in Imperiul Roman. Mult mai tarziu, foarfeca a devenit un obiect uzual, in mai multe parti ale lumii. Ar fi inutil sa ne intrebam asupra numelui inventatorului, pentru ca astfel de informatii nu s-au gasit in documente. Cel mai posibil, este vorba de geniul inventiv al unui anonim, care, la un moment dat, a avut nevoie de un astfel de obiect. Sigur este faptul ca aparitia foarfecii este ulterioara descoperirii metalelor, deoarece, daca un cutit, un silex, o razuitoare se puteau confectiona si din piatra sau lemn, un obiect similar foarfecii nu putea fi facut decat din metal. Cele mai vechi foarfeci descoperite in sit-uri arheologice romane, din secolele al IX-lea – al X-lea, pastrate aproape intacte, serveau, dupa toate aparentele, la tunderea oilor sau la diverse alte treburi casnice. Altele, mai tarzii, din secolul al XVI-lea, din bazinul mediteraneean, au fost gasite impreuna cu suporturi (teci) frumos ornamentate, ceea ce tradeaza nu numai preocuparea pentru utilitatea, ci si pentru estetica lor.Foarfeca fiberglass

Productia in serie a foarfecilor se datoreaza britanicului Robert Hinchliffe, care, in 1791, s-a folosit de otel, pentru a fabrica foarfeci de precizie.

In jurul anului 1880, au aparut si foarfecile pentru stangaci, confectionate de un francez din regiunea Nogent. Se puteau folosi numai pentru taierea hartiei si abia peste 40 de ani s-au inventat si cele destinate croitoriei. Acestea aveau lamele inversate si o forma ergonomica a inelelor pentru degete, care sa nu solicite prea mult efort din partea utilizatorului.

In prezent, exista o mare diversitate de modele si forme de foarfeci, in functie de scopul in care sunt folosite – in croitorie, frizerie, gradinarit, ca instrumentar medical, in industrie, pentru trabucuri, pentru gazon etc.

Recorduri si curiozitati despre foarfeci
In 1997, un frizer israelian a intrat in Guiness Book, pentru realizarea unor coafuri, folosind simultan sapte foarfeci. In 2011, a stabilit un nou record, folosind zece foarfeci, in acelasi fel.Foarfeca cinci lame
De curand, a fost conceputa o foarfeca speciala, cu cinci lame suprapuse, pentru taierea plantelor aromatice (menta, coriandru, busuioc etc.).
In 2007, o companie canadiana de instrumente chirurgicale, Keir Surgical Ltd, a primit un certificat Guiness Book, pentru cea mai mare pereche de foarfeci din lume. Ideea a fost a presedintelui companiei, foarfecile avand 178 centimetri lungime.
Cea mai mica foarfeca (record mondial) a fost realizata in 2008, de o companie belgiana – Mecasoft – are 0,98 mm lungime, este facuta din titan si taie microfibre de carbon.
Foarfecile pentru mustata sunt special concepute, cu o lungime de aproximativ 11 centimetri si cu inele pentru degete arcuite.
S-a inventat foarfeca laser , care indica linia pe care trebuie facuta taietura.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.